Halla-aho Ylellä: "Venäjä osoittautunut läpeensä korruptoituneeksi paperitiikeriksi"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei usko, että Venäjällä olisi varaa laajentaa Ukrainassa käymäänsä hyökkäyssotaa maan ulkopuolelle.

Halla-aho sanoi Ylen Ykkösaamussa, että vaikka presidentti Vladimir Putin on sodan seitsemän kuukauden aikana kaiken aikaa pelotellut länsimaailmaa eskalaatiolla, ei uhkakuva ole todellinen.

– Presidentti Putin on kaiken aikaa pelotellut länsimaita eskalaatiolla. Hän on esittänyt uhkauksia, että jos länsi tekee sitä tai tätä, asettaa ankarampia pakotteita Venäjälle, toimittaa tehokkaampia asejärjestelmiä Ukrainalle niin se merkitsee kolmatta maailmansotaa tai ydinaseilla vastaamista tai sodan eskaloitumista, Halla-aho sanoi.

Venäjän asevoimien kunto on kuitenkin niin heikko, ettei Venäjällä ole varaa antaa tilanteen eskaloitua Ukrainan rajojen ulkopuolelle.

– Olen iloinen, ja ehkä iloisesti yllättynyt siitä, miten huonosti pelottelu tässä vaiheessa enää vaikuttaa länsimaihin. Länsimaat ovat tehneet selväksi, että Ukrainaa tullaan auttamaan niin kauan kuin se on tarpeellista. Se on viesti Venäjälle, että aika ei ole Venäjän puolelle.

Ydinaseuhkailu ei uskottavaa

Venäjällä toimeenpantu osittainen liikekannallepano ja näennäiset kansanäänestykset miehitetyillä alueilla ovat Putinin yritys siirtää huomiota toisaalle maan sodassa kärsimistä tappioista, Halla-aho arvioi.

– Putin pyrkii kääntämään sekä kotimaassa että kansainvälisesti huomiota pois Venäjän kärsimistä vastoinkäymisistä rintamalla.

Halla-ahon mukaan Venäjä hakee kansanäänestyksillä oikeutusta varusmiesten ja reserviläisten käyttämiseen alueilla. Ydinaseilla kalistelu on hänen arvionsa mukaan todellinen uhka.

– Varmasti venäläiset haluaisivat, että me pitäisimme ydinaseiden käyttöä todennäköisempänä tässä uudessa tilanteessa. Venäjä on perinteisissä sotilaallisessa mielessä osoittautunut läpeensä korruptoituneeksi paperitiikeriksi tässä sodassa, sillä ei oikeastaan ole muita pelottelukeinoja kuin ydinaseet.

Halla-ahon mukaan Putin tuskin pystyisi yksin päättämään ydinaseiden käytöstä, vaikka haluaisikin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja