Halla-aho: Pakolaissopimuksia sovelletaan liian laajasti – Suomeen ei paeta hengenhädässä

8:31

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps) mukaan voimassa olevia pakolaissopimuksia tulkitaan liian laajasti.

Geneven pakolaissopimuksen määritelmä pakolaisesta on Halla-ahon mielestä riittävä, mutta sitä sovelletaan liian laajasti.

– Meillä on kansainvälisen suojelun kategorioita laissa, toissijainen ja humanitaarinen suojelu, jotka yksinkertaisesti kattavat liian monia ihmisiä maailmassa, Halla-aho sanoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Itse hän haluaisi myöntää turvapaikan Suomesta Geneven sopimuksen määritelmän mukaisesti henkilökohtaista vainoa esimerkiksi poliittisen mielipiteensä vuoksi pakeneville.

Halla-ahon mukaan esimerkiksi Geneven pakolaissopimus ja EU:n turvapaikkadirektiivi eivät sovellu tämänhetkisen tilanteen ratkaisuun.

– Jos meille tulee kymmeniätuhansia ihmisiä tuhansien kilometrien päästä kymmenen turvallisen maan läpi päästäkseen Suomeen, on täysin selvää, että kyse ei ole hengenhädässä pakenevista ihmisistä.

Halla-aho pitää tämän päivän humanitaarista siirtolaisuutta pääasiassa elintasoerojen synnyttämänä.

– Syyriasta ihmiset pakenevat lähinnä yleisten olosuhteiden vuoksi, ei niinkään, että yksittäisiin ihmisiin kohdistuisi vainoa. Siellä on sotatila, ihmiset pakenevat sen takia. Se on täysin ymmärrettävää, mutta tämä ei ole turvapaikkakriteeri, että yleiset olosuhteet maassa ovat huonot.

Näin kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta arvioi Halla-Ahon puheita:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja