USU: Halla-aho haluaa selvittää kansanedustajien eroperusteet – "Kysymys äänestäjien kuluttajansuojasta"

Eduskunta hyväksyi Marinin eronpyynnön kansanedustajan tehtävästä 2:57
Katso myös: Eduskunta hyväksyi Marinin eronpyynnön kansanedustajan tehtävästä

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) aikoo edistää kansanedustajien eroperusteiden selvittämistä. Asiasta kirjoittaa Uutissuomalainen.

– Aion huolehtia siitä, että tämä keskustelu lähtee todella liikkeelle, Jussi Halla-aho sanoo Uutissuomalaiselle.

– Rima eron myöntämisessä on nyt laskettu niin matalalle, että voidaan perustellusti kysyä, onko perustuslain maininta hyväksyttävästä syystä enää pelkkä kuollut kirjain vai onko sillä jokin merkitys. Koen tämän vähän ongelmallisena.

Kansanedustajien eroperusteet nousivat puheenaiheeksi viime viikolla, kun entinen pääministeri Sanna Marin (sd.) pyysi eroa kansanedustajan tehtävästä vain viisi kuukautta eduskuntavaalien jälkeen.

Marin siirtyy strategiseksi neuvonantajaksi Britannian entisen pääministerin nimeä kantavaan Tony Blair -instituuttiin.

Halla-ahon mukaan vakiintunut tulkinta on ollut se, että kansanedustajan tehtävästä voidaan myöntää ero, jos henkilö siirtyy yhteiskunnallisesti merkittäviin tehtäviin.

Vaarana on puhemiehen mukaan se, että puolueet asettavat vaaleihin sellaisia ehdokkaita, joilla ei ole aikomustakaan ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä.

– Oman mausteensa tähän tuo se, että vaalien aikaan Marin varsin selkeästi ilmaisi sen, että hän on täysin sitoutunut kansanedustajan tehtävään. Silloin voidaan nostaa esiin kysymys äänestäjien kuluttajansuojasta.

Eduskunnan syyskausi alkaa – puhemies Halla-aho kertoi, mitä on luvassa 16:57
Katso myös: Eduskunnan syyskausi alkaa – puhemies Halla-aho kertoi, mitä on luvassa

Tavoitteena turvata oikeus puhua ei estää sitä

Halla-ahon mukaan puhemiehen tehtävä on turvata kansanedustajien oikeus puhua eikä suinkaan rajoittaa sitä.

– Toivoisin, että provokatiivista pukeutumista ja mielenosoittamista vaatteilla pyrittäisiin välttämään, koska parlamentti on jo nimensä mukaisesti paikka, jossa vaikutetaan puhumalla.

Lue myös:

    Uusimmat