Demokraatti: Kansanedustajien siirtyminen muihin tehtäviin vaikeutuu

Kansanedustajien siirtyminen muihin tehtäviin vaikeutuu, kertoo Demokraatti.

Demokraatin mukaan eduskunnan puhemiesneuvosto hyväksyi tiistaina kokouksessaan muistion, jolla se täsmensi perusteita, joilla kansanedustajille voidaan jatkossa myöntää vapautus tehtävästään. Puhemies Jussi Halla-ahon mukaan eduskunnan puhemiehistön laatima muistio parantaa äänestäjien kuluttajansuojaa.

Eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin mukaan peruslähtökohtana kaikille vapautuksille on tehtävän yhteiskunnallinen merkittävyys.

– Lähtökohtaisesti tehtävän tulisi yhteiskunnalliselta merkitykseltään rinnastua kansanedustajuuteen. Muistiossa todetaan myös, että kansainvälisten tehtävien tapauksessa sen tehtävän tulisi palvella Suomen kansallista etua, Pelttari sanoi Demokraatille.

Kansanedustajien eroperusteista keskusteltiin vilkkaasti viime syksynä, kun kansanedustaja Sanna Marin pyysi eroa tehtävästään vain vajaat puoli vuotta eduskuntavaalien jälkeen.

Halla-ahon mukaan tarve muistion tekemiseen on syntynyt keskustelua herättäneiden kansanedustajien eroamistapauksien myötä. 

– Mielestäni erityisen tärkeää siinä on, että suhtaudutaan pidättyväisesti vapautuspyyntöihin, jos ne tehdään hyvin lähellä edellisiä vaaleja, jotta ei ruokittaisi kulttuuria, jossa puolueet asettavat ehdokkaaksi näkyviä hahmoja, joiden ei ole tarkoituskaan jäädä hoitamaan tehtäväänsä, Halla-aho sanoi Demokraatille.

Halla-ahon mukaan muistiossa suhtaudutaan myös pidättyväisesti eroamistapauksiin, joissa on kyse pikemminkin edustajan omien ammatillisten tai muiden intressien edistämisestä kuin yhteiskunnallisesta edusta.

Lue myös:

    Uusimmat