Hälinää ja mölinää – miksi toimistossa tai kirjastossa kuuluvat äänet häiritsevät toisia enemmän kuin toisia?

Työuupumuksen merkit 6:56
Oletko työuupunut? Nämä oireet voivat olla merkkejä siitä.

Ärsyttävätkö äänet toimistolla? Saatat olla introvertti.

Kukaan ei pidä viheltelijöistä tai kuulakärkikynillä naputtelijoista töissä, mutta kynillä naputtelijat, maiskuttelijat ja viheltelijät saavat jotkut meistä lähes raivon partaalle, kertoo BBC.

Jos äänet saavat voimaan pahoin, voi taustalla olla esimerkiksi misofonia. Misofonia on uudehko, diagnosoitava, äänille yliherkistymisen sairaus. Siinä sairastunut voi ajautua paniikin tai raivon partaalle, kun on itseään häiritsevien äänien keskellä.

Äänistä väsyvä saattaa olla introvertti

Äänille herkistyminen saattaa lisäksi olla tyypillisempää introvertille kuin ekstrovertille. Monia introvertteja persoonia väsyttää jo muiden ihmisten läheisyys, joten jatkuvat äänet yhdistettynä muiden ihmisten läheisyyteen takuulla uuvuttavat.

Novellisti, tunnettu runoilija ja introvertti Charles Buwoski on kuvaillut kokemusta seuraavasti:

– Ihmiset tyhjentävät minut henkisesti. Minun täytyy vetäytyä latautumaan. 

Hiljaisuus on lopulta kaikille paras tila keskittymiseen

Äänistä ärsyyntyminen voi jossain määrin olla jopa hyvästä: se kertoo, että olisi syytä siirtyä rauhallisempaan tilaan. 

Työtehon kannalta useimmille ihmisille parhaiten sopii rauhallisempi ja hiljainen tila. 

Jos voit valita päätetyössä rauhallisemman tilan, vastamelukuulokkeet tai etätyöt, ääniherkälle sellaiset vaihtoehdot ovat usein rauhoittavia. 

Jos taas häiriintyy äänistä julkisissa, yleisissä tiloissa, silloinkin voi valita tilan, jossa tilan akustiikkaan on kiinnitetty huomiota. Tarkkakorvaisimmat voivat huomata eroja siinä, miten äänet kuuluvat ja kaikuvat eri tiloisssa – joissakin tiloissa on hiljaisempaa ihmisjoukoista huolimatta. 

Muun muassa Helsingin keskuskirjasto Oodin kerroksissa akustiikka on hyvin huomioitu.  Rakennusalan hankkeista ja muutoksista kertovan sivuston Projektiuutisten mukaan Oodin akustiikkaan kiinnitettiin huomiota jo kirjaston rakennusvaiheessa.  Oodin Kolmas ja kirjastomaisin kerros tarjoaa hiljaisemman tilan muun muassa rakennusmateriaalien ja rakenteiden muotojen ääntä hiljentävien ominaisuuksien kautta. 

Lue myös:

    Uusimmat