Häkämies ehdottaa porvaripuolueiden yhdistämistä

Kokoomuslainen oikeusministeri Kari Häkämies ehdottaa porvaripuolueiden voimien yhdistämistä saman katon alle. Hän maalaili tänään Lavialla jopa yhteisen puolueen perustamista.

Häkämies mainitsi, että porvarikentän pirstoutuneisuus on hyödyttänyt kovassa poliittisessa kilpajuoksussa ja päätöksenteossa lähinnä vasemmistopuolueita. Hänen mielestään keskeisissä poliittisissa kysymyksissä kokoomus ja keskusta ovat ideologisesti hyvin lähellä toisiaan, mutta voimavaroja tuhlataan yhteisten tavoitteiden sijasta keskinäiseen kilpailuun ja toissisijaisista kysymyksistä kiistelyyn.

-Kansallisen kokoomuksen, Suomen keskustan ja muiden porvarillisten puolueiden on harkittava kiinteämmän yhteistyön ja mahdollisen yhdistämisen etuja - siis jopa Suomen porvarit rp:n perustamista, hän ehdotti.

Vasemmistossa yhdentymiskehitys tapahtuu Häkämiehen näkemyksen mukaan lähes itsestään. Keskeisenä vasemmistoa jakavana kysymyksenä pysyy hänen mielestään suhtautuminen Euroopan unioniin; EU:hun myönteisesti suhtautuvat vasemmistoliittolaiset äänestäjät siirtyvät vähitellen sosiaalidemokraattien kannattajiksi.

-Kehitys johtaa SDP:n vahvistumiseen ja tosiasialliseen monopoliasemaan poliittisessa vasemmistossa. Pirstaleisen porvarikentän olisi vaikea kilpailla tasavertaisena yhden suuren vasemmistopuolueen kanssa, hän päätteli.

Kohti eurooppalaista järjestelmää

Häkämies korosti, että keskinäisen pudotuspelin sijasta porvarikentän on yhdistettävä voimansa vasemmistolaisten tavoitteiden vastavoimaksi. Tällainen kehitys muistuttaa hänen mielestään selvästi eurooppalaista järjestelmää, jossa kaksi puoluetta - sosiaalidemokraattinen ja porvarillinen - kilpailevat harjoitettavan politiikan suunnasta.

-Suomalaiset äänestäjät ovat vaaleissa antaneet selvän tuen porvarilliselle politiikalle ja porvaripuolueille. Porvarillisten puolueiden velvollisuus on huolehtia, ettei yhteisten tavoitteiden saavuttamista uhrata keskinäisen kilpailun alttarille, hän tiivisti.

Häkämies puhui Luvian kokoomuksen 50-vuotisjuhlassa. Jo ennen varsinaista puhettaan myönsi olevan realismia, ettei tässä ole kyse mistään päivänpoliittisesta kysymyksestä. Kuitenkin vääjäämätön tosiasia hänen mielestään on, että ennemmin tai myöhemmin Suomessakin mennään kahden puolueen malliin tai ainakin lähelle sitä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat