Mainos

Häkämies: Asevelvollisuus ja varuskunnat eivät uhattuina

Puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskealan maanantaisen puheen on tulkittu merkitsevän varuskuntien lakkauttamista ja yleisen asevelvollisuuden lopettamista. Puolustusministeri rauhoittelee keskustelua.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan yleinen asevelvollisuus ei ole millään tavoin uhattuna, vaikka armeijan sodanajan vahvuutta tullaan todennäköisesti edelleen supistamaan.

Häkämies korosti eduskunnan budjettikeskustelussa, ettei puolustusvoimien komentajan, amiraali Juhani Kaskealan puheita pidä missään tapauksessa tulkita niin, että yleisestä asevelvollisuudesta oltaisiin luopumassa tai lisää varuskuntia suljettaisiin.

Häkämiehen mukaan nykyiset varuskunnat säilytetään ja koko ikäluokka on tarkoitus kouluttaa vastakin. Reservistä poistuttaisiin vain nopeammassa tahdissa.

Kaskeala toisti maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina aiemminkin esittämänsä näkemyksen armeijan sodanajan vahvuuden supistamistarpeesta vielä 100 000:lla miehellä 250 000:een. Tähän pakottaa sotamateriaalin huima kallistuminen.

Julkisuudessa puheesta oli vedetty johtopäätöksiä, joiden mukaan tämä merkitsisi varuskuntien lakkauttamisia ja hyvästejä yleiselle asevelvollisuudelle. Kaskeala on itsekin torjunut tulkinnan. Monet kansanedustajat olivat kuitenkin huolissaan asiasta.

Puolustusministeri kertoi myös, että todelliseksi murheenkryyniksi osoittautuneessa kuljetushelikopterikaupassa ollaan pääsemässä tyydyttävään ratkaisuun lähiviikkoina. Jo vuosituhannen alkupuolella tilatut NH-90-kopterit ovat vuosia myöhässä.

Vielä kerran Venäjä

Puolustusministeri joutui vielä kertaalleen kuulustelluksi ja syytetyksi maineikkaasta Washingtonin puheestaan. Häntä hiillostivat eritoten SDP:n Kimmo Kiljunen ja Antti Vuolanne, joka peräsi, onko puolustusministeri ulko- ja turvallisuuspolitiikassa samalla linjalla kuin sitä johtava tasavallan presidentti.

Häkämies heitti voivansa hyvin yhtyä presidentti Halosen samana päivänä esittämään näkemykseen, jonka mukaan Venäjä on positiivinen haaste.

- Jos pääministeri sanoo, että puhe oli erinomainen ja ulkoministeri sanoo, että mahtuu ulkopolitiikan raameihin, niin kyllä silloin tämmöinen puolustusministeri voi huokaista helpotuksesta, jos puhutaan siitä, missä raameissa tuo puhe oli, Häkämies kuittasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.