Mainos

Häkämies: Afganistan-päätöksiä tehdään lähiviikkoina

EU-maiden puolustusministerit kokoontuvat tänään Brysseliin epäviralliseen kokoukseen keskustelemaan muun muassa Afganistanin tilanteesta ja sen näkymistä.

Suomalaisjoukot ovat parhaillaan Afganistanin pohjoisosissa ruotsalaisten kanssa. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan lähiviikkoina tehdään ensimmäiset päätökset siitä, muuttuuko suomalaisten toimialue tulevaisuudessa.

- Joissain maakunnissa turvallisuusvastuu siirretään pois kansainväliseltä kriisinhallintaoperaatiolta afgaaniarmeijalle ja -poliisille. He kantavat siis ensisijaisen vastuun, mutta kansainväliset joukot auttavat ja kouluttavat. Tämä koskettaa meitä suomalaisiakin, Huomenta Suomessa vieraillut Häkämies sanoo.

Suomalaisjoukot ovat jo jonkin aikaa kouluttaneet afgaaniarmeijaa. Ajatuksena on se, että aikanaan maan oma armeija ottaa vastuun, jolloin muun muassa suomalaiset voivat tulla kotiin.

- Tilanne Afganistanin eteläosissa on raporttien perusteella muuttunut niin, että talibanien läsnäolo ja kannatus on heikentynyt huomattavasti. He ovat siirtyneet pohjoisemmaksi, jossa on koettu yksittäisiä iskuja, Häkämies sanoo.

"Kynnys väliintuloon Libyassa on korkea"

Häkämies myöntää, että Suomi on joutunut Afganistanissa sodan osapuoleksi.

- Kapinalliset ja taliban-ryhmät kokevat kriisinhallintajoukot vastapuoleksi. Sillä tavalla olemme sodan osapuolia ja sodan kaltaisissa olosuhteissa, mutta poliittisesti ja juridisesti olemme vastanneet YK:n kutsuun myöntävästi - emme ole julistaneet sotaa.

Häkämiehen mukaan suomalaisjoukot edistävät Afganistanissa demokratiaa. Esimerkkinä hän mainitsee esimerkiksi naisten ja tyttöjen aseman, jossa on tapahtunut merkittävä muutos.

- Olemme Afganistanissa sen vuoksi, että siellä tapahtuisi edistystä. On kuitenkin selvää, että maan korruption ja hallinnon taso ovat kaukana länsimaisesta käsityksestä. Niin on tosin monen muunkin maan, jossa Suomi toimii esimerkiksi kehitysavussa.

Myös ulkoministerit keskustelevat Brysselissä Libyan tilanteesta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

Häkämiehen mukaan kynnys sotilaalliseen väliintuloon Libyan tilanteessa on korkea.

- Libyan osapuolet eivät ole pyytäneet väliintuloa, ja on aikaisempien kokemusten perusteella riskialtista mennä väliin, jos kutsua ei ole taustalla. Odottaisin, että tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston päätös tai Afrikan Unionin tai Arabiliiton kutsu. Tilanne kehittyy tunti tunnilta ja päivä päivältä, eli ei kannata sanoa mitään ehdottomuuksia, Häkämies sanoo.

Katso puolustusministeri Jyri Häkämiehen haastattelu: (Huomenta Suomi 10.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.