Mainos

Haittaohjelmien määrän kasvu ennennäkemätöntä

Haittaohjelmien määrä on jatkanut räjähdysmäistä kasvuaan taloudellisesta lamasta huolimatta. Verkkorikollisten aikaansaamia haittaohjelmia ja erilaisten matojen variantteja näyttää olevan loputtomasti, kertoo tietoturvayhtiö F-Secure.

-Vuoden 2009 aikana haittaohjelmat eivät vähentyneet - päinvastoin. Rahan hankkiminen on edelleen virustenkirjoittajien suurin motiivi, toteaa Mikko Hyppönen F-Securen tietoturvalaboratoriosta.

Conficker teki paljon vahinkoa

Kuluvan vuoden näkyvin haittaohjelma oli Conficker, eniten vahinkoa aikaansaanut verkkomato vuosiin. Conficker levisi nopeasti käyttäen hyväkseen Windows XP –käyttöjärjestelmän haavoittuvuutta, johon ei ollut vielä päivitystä. Conficker aiheutti vakavia ongelmia monille yhtiöille ja julkisille laitoksille eri puolilla maailmaa.

Aikaisemmin haittaohjelmia tehtiin usein henkilökohtaisen maineen toivossa, mutta Confickerin tavoitteena oli koostaa saastutetuista pc-koneista botnet-verkko, josta madon tekijät hyötyisivät taloudellisesti. Useat tietoturvayhtiöt, F-Secure mukaan lukien, yhdistivät voimansa Conficker Working Group –nimiseksi liittoutumaksi kitkemään Confickerin ja estämään sitä muodostamasta laajaa botnet-verkkoa. Kaikesta huolimatta vuoden lopussa on edelleen miljoonia madon saastuttamia tietokoneita.

Netbook-kannettavien suosion kasvu oli vuoden ilmiö

Tänä vuonna tuli markkinoille Windows 7 –käyttöjärjestelmä korvaamaan Vista ja Windows XP –käyttöjärjestelmät, jotka molemmat ovat aiheuttaneet tietoturvahaasteita. Windows 7 on kevyempi ja turvallisempi kuin edeltäjänsä Windows Vista. Kuluvan vuoden ilmiöitä olivat sovellusten käyttäjäystävällisyys ja tietoturvaparannukset sekä netbook-kannettavien suosion kasvu.

Vuonna 2009 älypuhelimista on tullut suosittuja ja entistä tehokkaampia. Sosiaalisen median valtavan kasvun myötä älypuhelimia, kuten iPhonea ja muita kosketusnäyttömalleja käytetään usein Internet-yhteyksiin.

Vuoden 2009 lopussa havaittiin murrettuihin iPhone –puhelimiin kohdistettu, ensimmäinen tälle alustalle kehitetty ja taloudellista hyötyä tavoitteleva mobiilimato. Hyvin pian hollantilaisen hakkerin tekemää haittaohjelmaa seurasi australialaisen koodarin aikaansaama variantti, jonka tarkoituksena oli antaa opetus käyttäjille, jotka eivät olleet vaihtaneet SSH -oletussalasanaa. Ensimmäinen todellista tuhoa aiheuttava iPhone –mato laitettiin pian levitykseen ja eteni valtavalla vauhdilla. Sen tehtävänä oli muodostaa botnet-verkko ja hankkia nettipankkien käyttäjätietoja.

-Vuosi 2009 on osoittanut, että virustenkirjoittajilla on kasvava halu levittää Internetissä haittaohjelmia ja huijata kuluttajia haitallisilla verkkosivuilla. Heidän rakentamiaan botnet-verkkoja käytetään usein hakukoneoptimointihyökkäyksiin. Hyökkäykset pyrkivät ohjaamaan ihmisiä sivustoille, jotka tarjoavat huijaustarkoituksessa kehitettyjä tietoturvatuotteita eli niin sanottuja rogue antivirus –ohjelmia, kertoo Mikko Hyppönen.

(MTV3)

Juttuja aiheeseen liittyen MTV3:n mediasivuilla:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.