Mainos

Haitilaista optimismia: Pienet järistykset parempia kuin yksi iso

Kun maanjäristys sattuu keskellä yötä, ottavat haitilaiset patjansa ja siirtyvät ulos nukkumaan, kertoo Haitiin juuri saapunut MTV3:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo. Viimeisin järistys ravisteli Haitia tänä aamuna. Järistys oli voimakkuudeltaan 4,7 Richterin asteikolla. Järistyksen keskus oli noin 35 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princestä.

- Ihmiset ovat hermostuneita, koska pieniä järistyksiä tuntuu olevan taas melko runsaasti. Suurin osa ihmisistä on edelleen ulkona. Osa ihmisistä raahasi viime yönä patjansa ulos ja yritti jatkaa nukkumista siellä. He selittävät meille, että pienet järistykset ovat parempia kuin yksi iso, kertoo Sinisalo.

Tammikuussa sattuneen tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä 1,5 miljoonaa ihmistä elää yhä hätäisesti kyhätyissä telttakylissä. Muun muassa kulkutautien leviämisen vaara on suuri näissä olosuhteissa suuri.

- Tänne saapuessa jo ilmasta käsin näki, kuinka isoja alueita on tuhoutunut ja kuinka paljon tällaisia telttakyliä täällä on. Lainapeitteet näkyvät ilmastakin melko kauas, kertoo Sinisalo.

- Suurin osa ihmisistä näyttää edelleen elävän kaduilla. Tilanne on varmasti huomattavasti vakaampi kuin aiemmin, mutta ei täällä elämä näytä millään tavalla toistaiseksi helpottuneen. Avustustyöntekjät ovat perustaneet liikkuvan apuklinikan ja kiertävät telttakylissä ja pakolaisleireissä ja vievät apua niille, jotka eivät muuten pääse sairaalaan.

Haitin järistys on nousemassa yhdeksi pahimmista luonnonkatastrofeista. Tuoreimpien arvioiden mukaan viime kuussa sattuneen järistyksen uhrimäärä voi nousta jopa 300 000:en.

Katso Päivi Sinisalon juttu Haitista (Seitsemän uutiset 23.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.