Mainos

Haitilaisilta puuttuu immuniteetti koleralle

Jo yli 1100 ihmisen hengen vaatinut koleraepidemia leviää yhä Haitissa. Tauti leviää helposti surkeiden hygieniaolojen vuoksi, jotka huononivat entisestään viime vuoden maanjäristyksen jälkeen. Jo ennen tuhoissa järistystä vain 17 prosentilla haitilaisista oli saatavillaan toimiva sanitaatio.

Yhdeksi syyksi koleran räjähdysmäiselle leviämiselle saattaa asiantuntijoiden mukaan olla se, että haitilaisilta puuttuu immuniteetti tautia vastaan. Tautia on viimeksi esiintynyt maassa sata vuotta sitten.

Suomen Punaisen Ristin terveysneuvoja Tiina Saarikoski kertoo, että avustusjärjestöt ovat tehneet valtavasti työtä tiedottaakseen haitilaisia koleran leviämisen ehkäisystä.

- Kolera on haitilaisille täysin uusi asia, koska sitä ei ole ollut maassa vuosikymmeniin. Ihmisillä ei näin ollen ole ollut tietoa siitä, miten taudin tarttumista voidaan ehkäistä. Liikkeelle on lähdetty tavallaan nollasta, Saarikoski sanoo.

Haitilaisia on informoitu erityisesti käsienpesun ja hygienian tärkeydestä. Ongelmana on kuitenkin se, että puhtaasta vedestä on huutava pula. Lisäksi pulaa on saippuasta, joka olisi erittäin tehokas koleran leviämisen ehkäisyssä.

- Saippualla kolerabakteerit irtoavat kädestä. Myös käsien peseminen vedellä on tietenkin hyvä, mutta saippuapesu on huomattavasti tehokkaampaa.

Haitin kriisialueella työskentelevät Suomen Punaisen Ristin työntekijät ovat suojautuneet koleralta rokotteella.

- Rokote ei ole sataprosenttisen tehokas, mutta SPR:n työntekijät ottavat sen, koska se lieventää oireita ja saattaa ehkäistä tiettyjä kolerabakteereja. Haitilaisia ei massarokoteta kyseisellä rokotteella, koska se ei varsinaisesti taudilta suojaa, sanoo Saarikoski.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.