Haisevat kuukautissiteet tyrmättiin – Tukes tutkii asiaa

Voimakkaasti jopa kaupan hyllyjen välissä tuoksuvat terveyssiteet saivat tyrmäyksen kuluttajilta. Suomessa Tukes kertoo tutkivansa asiaa.

Terveyssidemarkkinoiden johtava brändi Always lanseerasi jokin aika sitten tuoksuvat kuukautissuojat. Pahoja hajuja neutralisoivat menkkasuojat saivat kuitenkin naiset nyrpistämään nenäänsä.

Joillekin jopa allergisia oireita aiheuttanutta tuoksua kuvastaa kenties parhaiten alla oleva palaute kuluttajalta. Ruotsalainen Evelina Glad julkaisi Always Sverigen Facebook-sivulla kuvan, jossa häiritsevän vahvasti tuoksuva terveysside roikkuu auton taustapeilistä. 

Glad kertoi kuitenkin myöhemmin Aftonbladetin haastattelussa, että tuoksu oli liian voimakas jopa autossa pidettäväksi.

"Kuluttajan kannattaa äänestää lompakollaan"

Suomessa tuoksuvat siteet ovat myös herättäneet negatiivisen palauteaallon.

– On tullut yhteydenottoja nimenomaan voimakkaan tuoksun vuoksi, kertoo Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen.

– Kuluttajan kannattaa äänestää lompakollaan. Jos tuoksut ärsyttävät, kannattaa jättää ostamatta. Ihmiset ovat hyvin erilaisia: toiset ovat tuoksuille herkempiä kuin toiset, neuvoo Lahtinen.

Arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija Maria Nordin kirjoitti blogissaan epäilevänsä tuoksujen allergiaystävällisyyttä. 

– Itselleni kuukautisten haju ei ole ikinä ollut ongelma. Hyvällä hygienialla hajua ei pahemmin pitäisi olla. Enkä ole koskaan kuullut kuukautisten hajun aiheuttavan kenellekään allergiaa, pahoinvointia tai muita oireita. Tuntuu täysin ylimitoitetulta hyökätä harmitonta asiaa vastaan parfyymein ja kemikaalein, kirjoittaa Nordin blogissaan.

Terveyssiteiden kohdalla ei päde kosmetiikkaa säätelevä kemikaalilainsäädäntö, vaikka haittaa aiheuttaakin tuoksu. Tuoteturvallisuuslaki sen sijaan tulee kuukautissiteiden kohdalla kyseeseen.

– Tässä tutkimme asiaa ja katsomme, miten jatketaan, kommentoi Lahtinen.


Lähteet: Aftonbladet, Kotitalouskriisi-blogi, Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtisen haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat