Mainos

HairStorelle jättisakot - toimitusjohtaja syyttää ajojahdista

(MTV3/Raisa Pöllänen/Johanna Sainio)

HairStoren toimitusjohtaja muun muassa käski työntekijän työpaikalle mittauttamaan kuumeensa ja muutti raskaana olevan työntekijän työsopimusta. MTV:n uutisten haastattelussa toimitusjohtaja Veikko Nenonen sanoo valittavansa tuomiosta.

Suomen suurin kampaamoalan ketju HairStore ja sen toimitusjohtaja Veikko Nenonen on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa työntekijöihin kohdistuneista rikoksista.

Toimitusjohtajalle lankesi 1800 euron sakko muun muassa työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja työsopimuslakirikkomuksesta. HairStore tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 30 000 euron yhteisösakkoon.

- Ikävää, että tällaiseen ratkaisuun päädyttiin. Tämä ei ole oikeudenmukaista, Nenonen toteaa MTV:n uutisille Karibialta antamassaan haastattelussa.

Jutun taustalla oli yrityksen sairauspoissaolo-ohje, jonka mukaan sairastuneen työntekijän piti tulla työpaikalle mittauttamaan kuumeensa. Näin haluttiin varmistaa, ettei työntekijä ollut tahallaan aiheuttanut työkyvyttömyyttään.

Oikeuden mukaan Nenonen syrji työntekijöitään käskemällä heitä työpaikalle sairauden toteamiseksi. Hän ei myöskään käyttänyt terveydenhuollon ammatti-ihmisiä, kun terveydentilaa arvioitiin. Oikeus katsoi lisäksi, että toimitusjohtaja muutti myös raskaana olevan työntekijän työsopimusta epäedulliseksi. Lisäksi hän kohteli vaikeassa elämäntilanteessa ollutta työntekijää epäasiallisesti, mikä johti työläisen sairastumiseen.

- Kyseessä oli ammattiliiton ajojahti yhtiötä kohtaan. Tapauksesta on annettu varsin yksipuolinen kuva. Mielestäni kyse on siitä, onko työnantajalla oikeus antaa toimintaohjeita sairaustapauksessa. Nenonen sanoo.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on kuitenkin eri mieltä. Lakimies Karoliina Huovila pitää tuomiota hyvänä asiana.

- Siellä on niin pitkään jatkunut epäasianmukainen kohtelu työntekijöitä kohtaan. On ollut monenlaisia ongelmia. Se, että tähän saadaan rikosoikeudellinen tuomio, saattaisi muuttaa asiat paremmiksi työpaikalla, Huovila toteaa.

Hän ei halua puhua ajojahdista.

- Liiton näkökulmasta tässä on jatkunut vuosia vaikea tilanne. Siellä ei ole pystytty puuttumaan riittävän tehokkaasti jatkuviin laittomuuksiin mitä työnantaja harjoittaa. Ajojahti on mielestäni kyllä täysin päinvastainen. Ehkä enemmänkin niin päin, että siellä on nimenomaan työntekijöitä ikään kuin jahdattu. Puhuisin todella voimakkaista henkilöön liittyvistä loukkauksista, jopa ihmisoikeusloukkauksista, Huovila sanoo.

Veikko Nenonen itse katsoo, että oikeuden päätös oli kirjoitettu jo ennen kuin hän pääsi asiassa vastaamaan ja sen vuoksi yhtiö aikoo valittaa tuomiosta. Nenonen ilmoittaa myös myyvänsä HairStoren ja lopettavan uransa. Hän sanoo oleilevansa Karibialla sen vuoksi, ettei halua olla enää Suomessa.

- Minut on mustamaalattu ja 24 vuoden työura on mennyt harakoille, Nenonen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.