Mainos

Hahn: EU:n ja Venäjän vapaakauppaneuvottelut alkuun 1999

Euroopan unionin ja Venäjän välistä vapaakauppasopimusta koskevat neuvottelut päästään aloittamaan ensi vuonna, uskoo EU:n komission Moskovan edustuston päällikkö Ottokar Hahn.

-Sopimus olisi yksi askel tiellä kohti mahdollista Venäjän EU-jäsenyyttä, Hahn sanoi Pietarissa tänään. Venäjän johto on viestittänyt maan EU-halukkuudesta viime aikoina useampaan kertaan. Sekä presidentti Boris Jeltsin että pääministeri Viktor Tshernomyrdin ovat maininneet asiasta. Hahn muistutti, että Venäjällä ei ole asiaa EU:hun ennen kuin se on päässyt mukaan Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Tämä puolestaan edellyttää Venäjältä talouden avaamista vapaalle kilpailulle ulkomaankauppa mukaanlukien sekä mittavaa lainsäädännöllistä remonttia. WTO-neuvotteluja Hahn kuvasi vaikeiksi.

-Kaikkien EU-maiden on sitouduttava samoihin pelisääntöihin. Tämä koskee myös demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Venäjällä on vielä korjaamista näissä, hän muistutti Pietarin talous- ja finassiyliopistossa pitämässään esitelmässä. Hän ei halunnut lähteä arvailemaan Venäjän jäsenyyden toteutumismahdollisuuksia tai -aikataulua. Mahdollisen jäsenkandidaatin suuri koko ei sinällään pelota EU:ta.
-Kun Britannia liittyi EU:hun, se oli kansainyhteisö mukaanlaskettuna suurempi kuin Venäjä, Hahn muistutti. Hän ei kuitenkaan malttanut olla laskematta leikkiä siitä, että Venäjän tapauksessa ei ole täysin selvää kumpi liittyisi kumpaan. Hänen mukaansa nyt on tärkeintä solmia strateginen kumppanuus ja edetä askel askelelta.
-Joulukuussa voimaan tulleesta kumppanuussopimuksesta on tässä apua. Sen solmiminen on merkittävin kehitysaskel EU:n ja Venäjän suhteissa sitten Berliinin muurin kaatumisen, Hahn ylisti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.