Mainos

Haglund pakkoruotsista: Eihän peruskoulu perustu vapaaehtoisuuteen

RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund pelkää, että kielipoliittisen keskustelun yhtenä tavoitteena on tehdä Suomesta yksikielinen.

Kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi oppiaineeksi kouluissa keräsi yli 50 000 nimeä ja menee nyt eduskunnan käsittelyyn.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Haglund huomauttaa, ettei kyse ole pelkästään kouluruotsin vapaaehtoisuudesta, vaan Suomen ajamisesta yksikieliseksi.

– Eihän peruskoulu perustu vapaaehtoisuuteen. Meidän on pakko opiskella eri aineita kuten matematiikkaa ja biologiaa. Suomen sivistys perustuu siihen, että meillä on yhdeksänvuotinen peruskoulu. Ruotsi on yksi oppiaine.

Haglund muistuttaa, että kaksikielisyys on kirjattu Suomen perustuslakiin. Hänen mielestään Suomi on uhattuna.

– Pinnan alla on se, että halutaan puuttua niin sanottuun virkamiesruotsiin ja -suomeen, siihen, että valtion virkamieheltä vaaditaan kielitaitoa. Halutaan muuttaa koko kaksikielisen maamme perustaa, että Suomesta tulisi pitkän päälle yksikielinen Suomi.

Stubb: Ei dramatisoida

Eurooppaministeri Alexander Stubb puolestaan toivoo, ettei kielikysymystä dramatisoitaisi.

– Jotkin ihmiset vastustavat jopa kaksikielisiä kouluja. He ovat sitä mieltä, että lapset eivät saisi leikkiä samalla pihalla samaan aikaan. Koetetaan nyt olla heittämättä lasta pesuveden mukana, Stubb sanoo Huomenta Suomessa.

Stubbin mielestä pakkoruotsikeskustelun päätavoitteena pitää olla ruotsin kielen säilyminen elinvoimaisena Suomessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.