Haetko lomaa varten "pohjarusketuksen", jotta et palaisi auringossa? Se on paitsi turhaa, myös vaarallista

2:01
Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje

Toisin kuin moni luulee, ihoa ei tule "totuttaa" aurinkoon eikä niin sanottu perusrusketus anna suojaa palamista vastaan.

Suojaudutko auringolta vahingoittamalla ihoasi auringossa? Moni hakee ennen lomamatkaa tai muuta auringonottoa "suojarusketuksen" esimerkiksi solariumista. Tapa on kuitenkin täysin turha, kertoo WRAL-sivusto.

Myytti siitä, että iho pitää "totuttaa" aurinkoon ottamalla aurinkoa, on kiertänyt jo vuosia. Kuluttajatuotteita arvosteleva amerikkalainen Consumer Reports varoittaa tavan haitallisuudesta.

– Rusketus on merkki ihovaurioista, Consumer Reportsin terveystoimittaja Trisha Calvo muistuttaa.

Perusrusketus ei anna suojaa palamista vastaan

Calvon mukaan iho ruskettuu vastineena auringon vaurioittavalle vaikutukselle. UV-säteily vaurioittaa DNA:ta, jolloin iho yrittää suojata itseään ruskettumalla. Suojaa palamiselta rusketus ei kuitenkaan anna.

– Niin sanottu pohjarusketus antaa paljon vähemmän suojaa kuin aurinkovoiteen käyttö, Calvo sanoo.

Solariumissa käyminen on myös hyvin riskialtista, sillä solarium tuottaa aurinkoon verrattuna jopa kymmenkertaisesti voimakkaampaa UV-A-säteilyä, kertoo Duodecim.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut solariumit karsinogeeniksi. Karsinogeeneiksi kutsutaan asioita, jotka altistavat syövälle.

Suojaudu auringolta

Calvon mukaan rantalomalla tärkeintä onkin suojautua oikeaoppisesti vaatteilla, hatulla ja aurinkosuojavoiteella. Ihotautilääkärit suosittelevat Suomessa suojakerrointa 50.

Calvo levittäisi voidetta 15 minuuttia ennen ulos lähtemistä ja lisäisi sitä vähintään kahden tunnin välein, tai välittömästi uinnin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja