Haavisto: Vihreät valmis hallitusneuvotteluihin, kunhan ilmasto, koulutus ja eriarvoisuus otetaan vakavasti

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo, että vihreät haluaa osallistua hallitusneuvotteluihin, mutta ilmasto-, koulutus-, ja eriarvoisuusasiat on otettava niissä vakavasti.

Näiden lisäksi on tärkeää, että Euroopan unionin kehitykseen ja ihmisoikeuskysymyksiin suhtaudutaan myönteisesti.

Vihreät lähtee siitä, että SDP:n Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut ja että niihin lähdetään puhtaalta pöydältä. Haaviston mukaan on vaikea sanoa, tekeekö keskustan Juha Sipilän lähtö puheenjohtajan paikalta keskustasta mieluisamman hallituskumppanin vihreille. Haavistosta tämä riippuu siitä, mitä tulee nykylinjan tilalle.

– Saattaa helpottaa, jos tulee toisenlaisia arvoja ja painotuksia, hän totesi.

Uskottava ilmasto-ohjelma on tärkeä

Haaviston mukaan vihreiden tulevassa eduskuntaryhmän ja valtuuston yhteiskokouksen mietitään tarkemmin konkreettisia linjauksia. Ilmastoasioissa olennaista on ainakin uskottavan ilmasto-ohjelman luominen Suomelle ja se, mikä on kunnianhimon taso ilmastoasioissa Euroopassa. Haaviston mukaan vielä ei ole aika keskustella hiilitonneista.

Koulutusasioissa nousee Haaviston mukaan vahvasti esille toisen asteen koulutuksen tilanne ja se, että pudonneiden nuorten tilanteeseen pitäisi löytyä ratkaisuja.

Neuvottelujen takaraja EU-puheenjohtajuuden alussa

Haaviston mukaan takaraja hallitusneuvotteluissa on Euroopan unionin puheenjohtajuuskauden alussa. Kausi alkaa heinäkuussa. Haavisto katsoo suomalaisten olevan niin tunnollista porukkaa, että puheenjohtajuus tahdotaan hoitaa hyvin ja hallitus pyritään saamaan kokoon ajoissa sitä ennen.

Haavisto toisti tiedotustilaisuudessa Helsingissä jo aiemmin kertomansa näkemyksen, ettei ole ehdolla puolueensa tulevaksi puheenjohtajaksi. Hän totesi, ettei vielä näe, mikä oma paikka tulevaisuudessa on.

– Pysyn siinä, mitä marraskuussa ilmoitin, tämän hoidan ja kesäkuussa tulee uudet ihmiset vetämään vihreitä. Varmasti hyviä ehdokkaita tulee puheenjohtajakisaan, Haavisto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat