Haavisto Uutisextrassa: Suomeen voi tulla EU-maiden sotilaita – Suomesta Syyrian sotaan lähtö monen mutkan takana

Eduskunta saattaa äänestää jo ensi vuoden alussa laista, joka sallisi Suomen antaa sotilaallista apua EU:n jäsenmaille turvatakuiden puitteissa.

Vihreiden konkarikansanedustaja ja rauhanvälityksen asiantuntija Pekka Haavisto kannattaa lakia ja sanoo, että myös Suomeen voisi tarvittaessa tulla sotilaita muista EU-maista.  

– Minä olen sitä (lakia) kannattanut,  ja myöskin tarvittaessa meillä voisi olla EU-alueen sotilaita täällä, jos jokin tarve tulee, rajavalvonnan äkillinen lisäämistarve tai erikoisjoukkojen käyttö, Haavisto toteaa MTV Uutisten Uutisextran haastattelussa.

Ranska pyysi alkuviikolla muilta EU:n jäsenmailta turvatakuita Pariisin terrori-iskujen seurauksena. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuoden 2009 Lissabonin sopimuksessa olevat artiklan 42.7 mukaiset turvatakuut otetaan käyttöön.

EU:n ulkopuolelle tarkka harkinta

Vaikka laki sallisi suomalaisten sotilaiden toiminnan ulkomailla, maailmalle, kuten Syyriaan sotimaan lähteminen, pitäisi kuitenkin Suomessa harkita hyvin tarkkaan, Haavisto toppuuttelee.

Suomi muun muassa kouluttaa kurdien peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakin Erbilissä. Tämä tuskin on jäänyt huomaamatta äärijärjestö Isisiltä.  

Luovatko turvatakuut ja suomalaisten koulutustehtävät Erbilissä turvallisuusuhkia Suomessa?

–  Aina voidaan sanoa, että tämä lisää myös näihin henkilöihin (ulkomailla toimiviin suomalaisiin sotilaisiin) kohdistuvaa uhkaa ja Suomeen kohdistuvaa uhkaa. Mutta tietysti jos aina pelkää kaikkea, niin ei voi tehdä yhtään mitään kansainvälisessä politiikassa eikä turvallisuudessa, Haavisto määrittelee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että sodankäynnin muuttuminen epäsymmetriseksi, kuten Isisin toiminta, herättää huolta.

Assadin syrjäyttäminen ei ensisijaista

Syyrian verilöyly alkoi keväällä 2011. Länsimaat ovat tähän asti olleet haluttomia ajattelemaan neuvotteluja presidentti Bashar al-Assadin kanssa millään tavoin, jotta sisällissota saataisiin loppumaan. 

Paine näkemyksen muuttamiseksi on viime aikoina selkeästi kasvanut. Kukaan osapuolista ei ole voittamassa sotaa, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä vain kasvaa, ja Venäjä on lisännyt näkyvästi tukeaan liittolaiselleen Assadille.

–  Kyllä minusta nyt on sellainen hetki, että on arvioitava uudestaan Assadin poislähdön aikajanaa, Haavisto sanoo. Ensin pitäisi kukistaa Isis ja kuihduttaa sen kannatusta, ja vasta sen jälkeen keskittyä Assadin kohtaloon presidenttinä.

Koko Haaviston haastattelu esitetään MTV3-kanavalla Seitsemän uutisten jälkeen klo 19.10.


Lue myös:

    Uusimmat