Niinistö: Itärajalle voi iskeä mittava muuttoliike – EU:n kehno päätöksenteko ongelmana

Jos pääsy Norjaan pohjoisessa vaikeutuu, muuttoliike Suomen itärajalla voi olla mittavaa, arvioi presidentti Sauli Niinistö. Tähän on osattava Niinistön mukaan varautua. Norja on kiristämässä maahanmuuttopolitiikkaansa, koska maahan on saapunut Venäjän kautta tuhansia pakolaisia.

Niinistön mukaan on ongelmallista, että pakolaiskriisin hoidossa ei ole saatu aikaan EU-ratkaisuja, joten jäsenmaat ovat tehneet omia ratkaisujaan.

Niinistö puhui asiasta perjantaina Presidentinlinnassa lehdistötilaisuudessa. Ennen tätä presidentti oli tavannut valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministerivaliokuntaa. Aiheena oli Ranskan terrori-iskujen jälkeen esittämä avunantopyyntö.

Ranska on pyytänyt muilta EU-mailta turvatakuita. Turvatakuut tarkoittavat, että muut jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin, jos yksi maa joutuu sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Suomi on presidentti Niinistön mukaan valmis kahdenväliseen apuun. Sen laatu riippuu siitä, mitä Ranska pyytää.

– Virka-avun ja sotilaallisen tiedusteluavun lisäksi Ranska saattaa toivoa taakkansa keventämistä ulkomailla.

Suomi on ollut jo mukana kouluttamassa Irakissa kurdien peshmerga-joukkoja. Niinistö arvioi, että Suomen osuuden vahvistaminen Irakissa voi olla mahdollista.

Tiedustelun tehostamisesta käytävä keskustelua

Niinistö arvioi, ettei Suomen turvallisuustilanne ole Ranskan terrori-iskujen takia radikaalisti muuttunut. 

Ruotsi kertoi torstaina pidättäneensä miehen, jonka epäillään valmistelleen terrori-iskua. Hänen kansalaisuudestaan ei tuoreeltaan ollut täyttä varmuutta.

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsissa kiristetään nyt valvontaa.

Löfven sanoi muun muassa, että Ruotsin on selvitettävä esimerkiksi poliisin valmiuksia kuunnella Skypen kautta käytäviä keskusteluja. Hän myös sanoi Ruotsin olleen naiivi.

Niinistö pitää Löfvenin ulostuloa varsin reippaana ja sanoo sen kertovan huolesta terrorismin edessä. Niinistön mielestä myös Suomessa on tarpeen käydä keskustelua tiedustelun tehostamisesta.

– Olen jo ilmaissut huoleni tiedustelun tasosta Suomessa. Nyt kun olemme nähneet, miten raaka maailma on, tulemme varmaan käymään vakavaa keskustelua turvallisuuden ja yksilönsuojan välillä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja