Mainos

Haavasta kloonauksella rahapuu

Suomessa aloitetaan mittava haavan taimituotanto kloonauksen avulla. Asialla on mäntyharjulainen Metsä-Tyllilan taimitarha, joka tähtää 0,5 miljoonaa kloonihaapaan vuodessa.

Aiemmin haavasta tehtiin tulitikkuja - nyt pehmeää puuta haluaa paperiteollisuus. Ensimäiset haavan viljelysopimukset tehdään jo kesäkuun alussa.

Nykyisin sekapuuna metsissä kasvavasta haavasta ei näihin päiviin asti ole puhuttu rahapuuna. Nyt puhutaan, kun oivallettiin, että haavasta vodaan valmistaa korkealaatuista paino- ja pehmopaperia.

Suomen metsistä teollisuus on saanut haapaa vain vajaat 100 000 kuutiota vuodessa. Tässä on luonnollinen syy haavan viljelyn aloittamiseen mikrolisätyillä taimilla.

Hyvistä haavikoista valittiin parhaat puut monistettavaksi. Tavoitteena on tuottaa kloonauksella taimia, jotka kasvavat nopeasti ja paljon paperin raaka-ainetta metsähehtaarilla.

Haavan viljelyssä tavoitellaan täyttä omavaraisuutta jo muutaman vuoden tähtäimellä. Haapapaperin tuotantoa ei haluta jättää tuontihaavan varaan. Haavan mikrolisäystekniikka hallitaan meillä jo niin hyvin,että tulevien vuosien taimituotanto on turvattu.
(MTV3/Ulla Pulliainen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.