Mainos

Thaimaassa pelätään valtiollista Facebook-sulkua – taustalla käsittämättömät viraalivideot kuninkaasta tyttöystävineen

Thaimaassa odotetaan parhaillaan, miten Facebook reagoi Thaimaan oikeuslaitoksen vaatimukseen poistaa tietoja, jotka sen mukaan ”uhkaavat kansallista turvallisuutta”.

Taustalla uskotaan olevan yritys estää sosiaalista mediaa julkaisemasta paljastuksia maan uuden kuninkaan mielikuvituksellisesta elämäntyylistä.   

Thaimaalla ei ole välittömiä suunnitelmia estää pääsy Facebookiin, teleyhtiöiden säätelyviranomainen ilmoitti tänään.

Thaimaan televiestintäviranomainen asetti tiistaina Facebookille aikarajan sulkea 131 verkko-osoitetta, jotka sen mukaan uhkaavat joko kansallista turvallisuutta tai maan erittäin tiukkoja lakeja kuninkaallisten herjaamisesta. Toimenpidettä on yleisesti pidetty Thaimaan sotilasjuntan yrityksenä tiukentaa otettaan ja estää hallintoon, erityisesti monarkkiin kohdistuva kritiikki.

Taustalla videot kuninkaasta lentokentällä

Sen jälkeen kun armeija teki vallankaappauksen vuonna 2014, Thaimaan hallinto on lisännyt netin sensuuria. Viime kuussa Thaimaa kielsi kansalaisiltaan myös kaiken sähköisen yhteydenpidon monarkiaa kritisoivien kärkihahmojen kanssa.

Yksi kiellon kohteista on Kioton yliopiston  apulaisprofessori Pavin Chavhavalpongpun.

– Annoin juuri haastattelun Reutersille liittyen Thaimaan valtion vaatimukseen Facebookille. He vaativat Facebookista blokattavaksi ne, jotka jakoivat Münchenistä videoita  Thaimaan kuninkaasta rakastajattarineen. Sanoin, että jos FB suostuu vaatimukseen, se täytyy tuomita. Jos se torjuu vaatimuksen, Thaimaan valtio saattaa pidättää vielä enemmän kansalaisia todistaakseen, että se on tämän suhteen kuolemanvakavissaan, Pavin Chavhavalpongpun kertoo omalla Facebook-sivullaan.

Kyseessä ovat kuvat ja videot, joissa silloinen kruununprinssi Maha Vajiralongkor, nykyinen kuningas Rama IX kuvattiin Munchenin lentokentällä ottamassa vastaan valtiollisia tervehdyksiä. 63-vuotias kruununprinssi oli itse pukeutunut pieneen napapaitaan ja tekotatuointeihin. 

Tilanne Münchenin lentokentällä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. 

Kolme myrskyisää avioliittoa ja hylätyt lapset

Kuningas Rama IX on ollut naimisissa kolme kertaa. Avioliitot ovat päättyneet myrskyisästi. 

Vuonna 2011 neljä hänen lapsistaan kirjoitti yhdessä julkisen kirjeen, jossa he kertoivat olevansa isänsä hylkäämiä ja saaneensa maahantulokiellon Thaimaahan.

– Isämme määrää, että emme saa palata Thaimaahan. Pelkäämme osoittaa pienintäkään epäkunnioitusta kuningasperhettä kohtaan, kirjeessä sanottiin.

Kolmannen puolison, prinsessa Srirasmin kanssa liitto päättyi puolitoista vuotta sitten. Prinsessa Srirasm pakeni maasta ja hänen vanhempansa joutuivat kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen syytettynä "kuninkaallisesta kunnianloukkauksesta".  

Lemmikkikoira loikkasi pöydälle ja joi suurlähettilään lasista

Kuningas Ramalla on yleensäkin ollut erittäin kevytmielisen playboyn maine.  Hän on muun muassa myöntänyt puudelilleen Foo Foolle ilmavoimien kenraalin aseman ja antanut eläimelle myös virallisia tehtäviä. 

Independent-lehden saamissa vuodetuissa sähkeissä Yhdysvaltain suurlähettiläs Ralph Boyce kuvailee virallista tapaamistaan kruununprinssin ja puudelin kanssa näin:

– Foo Foo oli läsnä koko tapahtuman ajan, pukeutuneena muodolliseen iltapukuun johon kuului muun muassa tassuille tarkoitetun hansikkaat. Yhdessä vaiheessa hän loikkasi pääpöytään ja joi vieraiden vesilaseista, mukaan lukien minun lasini, Boyce kertoo.

– Kenraalin toiminta sai täyden huomion kaikilta 600 osallistujalta ja on edelleen kaupungin puheenaihe.

Koiralle on myös järjestetty näyttävät syntymäpäiväjuhlat, joissa prinsessa Srirasm esiintyi käytännössä alasti, yllään vain koristeelliset pikkuhousut.

Viime vuonna puudeli kuitenkin kuoli, minkä jälkeen se sai nelipäiväiset hautajaiset buddhalaisten riittien mukaan.

Juuri tällaisten tapahtumien kuvaileminen on kuitenkin Thaimaan sosiaalisessa mediassa ankarasti kielletty – sääntö, jota nykypäivän tekniikan aikana on yhä vaikeampi täydellisesti valvoa. 

Facebook ei kommentoi sulkemisuhkaa

Aikomukset estää Facebook ovat aiheuttaneet vakavaa hermostumista Thaimaassa, jonka asukkaat lukeutuvat Aasian aktiivisimpiin Facebookin käyttäjinä. Moni pelkää, että Facebookin käyttö estetään kokonaan.

Täyskieltoa ei ainakaan suunnitella, vakuuttaa Thaimaan viestintävirasto.

– Olemme saaneet oikeudelta tarvittavat dokumentit, joilla voimme sulkea 34 verkko-osoitetta, sanoi telelautakunnan pääsihteeri Takorn Tantasith.

– Facebook on toiminut hyvässä yhteistyössä ja poistanut ne sivut, jotka olemme vaatineet, hän lisäsi.

– Jos he toimivat yhteistyössä, silloin on vielä 97 verkko-osoitetta, joihin olemme pyytäneet oikeudelta sulkemislupaa.

Facebook ei ole toistaiseksi itse kommentoinut tilannetta.

Kaikki 131 verkko-osoitetta ovat kuitenkin olleet vielä tänäänkin käytössä – oikeuden asettaman deadlinen umpeutumisen jälkeenkin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.