Haamuostajia ja härskiä vedätystä – IS: Kierolla autokauppiaalla on monta metkua hihassaan

Muutamat epärehelliseen peliin taipuvaiset autokauppiaat ovat haitaksi koko alan maineelle, kertoo asiasta Ilta-Sanomien sivuilla 40 vuoden kokemuksella kirjoittava Jyrki Jaala.

Jaalan mukaan epärehellistä liiketoimintaa löytyy myös autoalalta, vaikka valtaosa kauppiaista toimiikin rehellisesti. Autokauppa on kuitenkin houkutteleva ala heille, jotka haluavat tehdä helppoa rahaa rikollisin keinoin.

Jaala kertoo kolme esimerkkiä vilungista, jota autokauppiaat saattavat harrastaa.

Esimerkiksi käytettyjä autoja myyvä kiero kauppias voi lähettää bulvaanin eli haamuostajan esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan. Bulvaani tekee kaupat ja maksaa verot omissa nimissään ja toimittaa auton toimeksiantajalle. Paperit eivät ole missään vaiheessa toimeksiantajan nimissä eivätkä näy missään kirjanpidossa. Bulvaani saa palkkionsa pimeänä. Rikos on helppo, sillä se ei kohdistu kehenkään, joka voisi tai edes haluaisi tehdä rikosilmoituksen.

Jaalan toisena esimerkkinä on tapaus, jossa auton omistaja myy autonsa käytettyjen autojen kauppiaalle. Myyjä kirjoittaa nimensä luovutustodistukseen, mutta ostajan nimi ja päivämäärä jätetään tyhjäksi. Kun auto myydään edelleen, merkitään ostajaksi suoraan uusi omistaja. Kuittia ei tehdä joko ollenkaan tai sitten se ei ole virallinen. Näin ollen autoliike ei ole mukana rekisteröintitapahtumassa, eikä autoa kirjata sen myyntiin. Jaala huomauttaa, että toisinaan myös myyjä saattaa olla mukana juonessa saadakseen autosta paremman hinnan.

Jääräpäiset ammattikuskit aiheuttivat pahennusta nelostiellä 1:07
VIDEO: Jääräpäiset ammattikuskit aiheuttivat pahennusta Nelostiellä.

Romuautojen ostajat saattavat puolestaan pistää romutukseen tarkoitetun auton paloiksi ja myydä osat ulkomaille. Riisuttu torso hylätään pellon laidalle, eikä verottajalla ole juuri mahdollisuuksia pysyä perässä.

Jaala kertoo Ilta-Sanomien artikkelissaan myös vinkit harmaan autokaupan estämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat