Mainos

Gynekologin neuvot naisille: Älä koskaan tee näitä asioita alapäällesi

Gynekologin neuvoja kannattaa noudattaa, mikäli haluaa pitää alapäänsä terveenä.

Alapään terveys on tärkeä asia, joten sitä kannattaa kohdella hyvin. Netmums-sivuston haastattelema gynekologi Vanessa Mackay haluaa oikoa muutamia virheellisiä käsityksiä, joita vaginan hyvinvointiin liittyy.

1. Älä koskaan käytä alapään pesuun saippuaa

Toisin kuin monet kuvittelevat, alapään pesuun ei kannata koskaan käyttää pesuaineita. Vaginan oma bakteerikanta suojaa alapäätä ja auttaa pitämään sen puhtaana. Pesuaine tuhoaa nämä hyödylliset bakteerit ja voi altistaa alapään ikäville infektioille.

Vaginalle riittää vesipesu. Vaginaa ympäröivän ulkoisen alueen pesuun sopii hellävarainen hajusteeton pesuaine.

2. Älä harrasta seksiä uima-altaassa

Vaikka ajatus lemmenleikeistä uima-altaassa tuntuisi houkuttelevalta, vaginan terveyden kannalta se ei ole hyvä idea. Uima-altaassa olevat kemikaalit ärsyttävät herkkää alapäätä ja vahingoittavat sen omaa bakteerikantaa.

3. Älä aja kokonaan posliiniksi

Häpykarvoitus on luonnon oma keino suojata alapäätä ja estää likaa, viruksia ja bakteereja pääsemästä vaginaan. Se suojaa myös alapään herkkää ihoa ja auttaa pitämään vaginan kosteana, mikä ennaltaehkäisee esimerkiksi hiivatulehdusten puhkeamista.

Karvojen ajeleminen ärsyttää herkkää ihoa ja ihoon jääneet karvatupet tulehtuvat herkästi. Vaikka karvoitus ei varsinaisesti ehkäise mitään sukupuolitauteja, suorassa ihokontaktissa tarttuvat taudit, kuten kondylooma, tarttuvat herkemmin, jos alapäätä suojaavat karvat on ajeltu kokonaan pois.

4. Älä unohda lantionpohjan lihaksiasi

Säännöllinen lantionpohjan lihasten treenaaminen vahvistaa juuri niitä lihaksia, jotka ympäröivät virtsarakkoasi, vaginaasi ja peräaukkoasi.

Kun opit hallitsemaan näitä lihaksia, vältyt myöhemmällä iällä kiusalliselta virtsankarkailulta ja saat enemmän nautintoa seksistä. Etenkin synnytyksen jälkeen näiden lihasten treenaaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian.

5. Älä jätä tamponia sisääsi yli kuudeksi tunniksi

Tamponi tulisi vaihtaa vähintään 4–6 tunnin välein, sillä pidempiaikainen käyttö voi altistaa harvinaiselle mutta hengenvaaralliselle bakteeri-infektiolle, joka tunnetaan nimellä toksinen sokkisyndrooma (TSS).

Tutkimusten mukaan tamponin käytöllä on havaittu olevan yhteys TSS:n, sillä tamponi tarjoaa bakteereille otollisen kasvualustan. On myös tärkeää valita oikean kokoinen tamponi sen mukaan, kuinka runsas kuukautisvuoto on.

Videolla legendaarinen "Dear Eki" -palstan pitäjä kertoo varoittavan esimerkin epäonnistuneesta tamponin käytöstä.

0:48

6. Älä kuivaa alapäätä hiustenkuivaajalla

Suihkun jälkeen ei kannata kiirehtiä alapään kuivumista hiustenkuivaajalla, vaan antaa sen kuivua itsekseen ennen alushousujen pukemista. Hiustenkuivaajan kuuma ilma voi polttaa herkkää alapään ihoa ja häiritä vaginan herkkää bakteerikantaa.

Lähde: Netmums

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.