Gynekologi varoittaa oudosta ilmiöstä: Valkosipuli ei kuulu vaginaan!

Terve aamu: Antibioottiresistenssi 10:55
Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen terveysuhka – videolla kysytään, syömmekö liikaa antibiootteja.

Hiivatulehdusta ei kannata hoitaa valkosipulilla, muistuttaa yhdysvaltalainen gynekologi, jonka twiittisarjasta uutisoivat muiden muassa New York Post sekä The Independent. Hiivatulehduksen hoitaminen valkosipulilla voi nimittäin pahentaa infektiota – ainakin, jos valkosipulin kynnen työntää vaginaan.

Valkosipulia pidetään terveyttä edistävänä superruokana, joka auttaa esimerkiksi flunssaan, korkeaan kolesteroliin ja verenpaineeseen sekä jopa ikään liittyvien muistihäiriöiden torjunnassa. Valkosipulin uskotaan nujertavan myös hiivasienitulehdus. Näin kertoo esimerkiksi Valkosipuli.fi-sivusto.

Sivuston mukaan vaikutus perustuu valkosipulin sisältämään ajoene-yhdisteeseen, jolla on antifungaalisia ja antioksidanttisia vaikutuksia. Valkosipulia kannattaa kuitenkin lisätä ruokaan, ei tunkea muita reittejä elimistöönsä – esimerkiksi vaginan kautta.

Ei valkosipulia vaginaan

Jälkimmäisestä tavasta pitää nimittäin ilmeisesti varoittaa. Yhdysvaltalainen gynekologi Jennifer Gunter kertoo kahdeksan twiitin sarjassaan syitä, joiden vuoksi valkosipulia ei kannattaisi laittaa vaginaan.

Gunter muistuttaa, että valkosipulin sisältämällä alliisiinilla saattaa olla antifungaalinen eli hiivasientä tuhoava vaikutus laboratoriossa. Vagina ei ole kuitenkaan petrimalja, eikä valkosipulin ole Gunterin mukaan todettu auttavan hiivatulehdukseen edes hiirikokeissa.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Somessa valkosipulin tehoa suitsutetaan

Lisäksi allisiinia saadaan eritetyksi valkosipulista vasta, kun se murskataan tai pilkotaan. Monesti valkosipulia hiivasienen hoitoon suosittelevat kuitenkin kehottavat tunkemaan valkosipulinkynnen emättimeen kokonaisena. Näin esimerkiksi eräs anonyymi suomalaisnainen neuvoo Vauva.fi-keskustelupalstalla:

– Muutaman kerran on hiiva ollut, ja ne ovat aina hoituneet kohdallani valkosipulilla. Eli emättimeen laitetaan kokonainen kuorittu valkosipulinkynsi (ei saa olla rikki, tai kirvelee!) ja annetaan olla jonkun aikaa (ite oon pitänyt n. 15min)... juu ja kyllä sen saa pois ;).

Siinä missä kyseinen kommentti sai yhdeksän puoltavaa ääntä, esimerkiksi tämä YouTubessa valkosipulia hiivatulehduksen hoitoon suositellut nainen on kerännyt videolleen jo yli 45 000 näyttöä. Video ei ole todellakaan ainut, jossa valkosipulia suositellaan hiivan hoitoon, vaan niitä löytyy satoja.

Valkosipuli voi jopa pahentaa hiivatulehdusta

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Gunter sanoo twiiteissään, että valkosipulin tunkeminen vaginaan voi itse asiassa pahentaa hiivatulehdusta, sillä valkosipuli voi sisältää maaperän bakteereja. Lisäksi valkosipulin tunkeminen elimistöön voi saada vaginan kasvamaan biofilmiä, infektioita aiheuttavia mikrobisolupopulaatioita, joiden hoitaminen antibiooteilla on vaikeaa.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Niille naisille, jotka ovat kokeneet valkosipulin lievittäneen hiivatulehduksen oireita, Gunterilla on selkeä viesti: heillä luultavasti ei edes ollut hiivatulehdusta. Alapään kutina ei läheskään aina ole hiivaa. Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini arvioi taannoin, että jopa puolet hiivatulehdukseen viittaavista oireista johtuu muusta kuin hiivasta.

Gunter kehottaa naisia jättämään kehotukset valkosipulin vaginaalisesta käytöstä omaan arvoonsa ja luottamaan lääkäreiden neuvoihin. Nappaa hiivan hoito-ohjeet täältä!

Lue myös:

    Uusimmat