Mainos

Guggenheimin kosintaehdot Helsingille vasta tammikuussa

Helsingin päätöksentekijät saavat eteensä Guggenheim-museon kosintaehdot vasta tammikuussa.

Selvitystyöryhmässä mukana oleva Janne Gallen-Kallela-Sirén kertoo, että raportti tiedotetaan Suomessa vuoden 2012 puolella.

Selvitystyöryhmä tarvitsee välipäivätkin tekstin viimeistelyyn.

Tänään julkistettu raportti antaa selkeästi ymmärtää, että Helsingille todella ehdotetaan Guggenheim-museon perustamista ja että paikaksi ehdotetaan uudisrakennusta Katajanokalla.

Muita paikkoja ei raportin mukaan enää edes tutkita vaikka varsinaisia päätöksiä ei vielä ole voitukaan tehdä. Uudisrakennus Kanavarantaan vaatii kaavamuutoksen, josta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto.

Ei haittaa vaan auttaa muita

Selvitysryhmän ensimmäisenä esittämä huoli on kilpailu jo olemassa olevien taidelaitosten kanssa. Sama huoli on vaivannut myös paikallisia. Selvitysryhmän mukaan Suomessa on tukevat rakenteet suomalaistaiteilijoiden tukemiselle, töitä saadaan hyvin esille sekä yleisiin että yksityisiin kokoelmiin. Guggenheim uskoo täydentävänsä tätä järjestelmää, eikä heikentävänsä sitä.

Suomen taiteen profiili nousee

Kansainvälisen museon tuleminen Helsinkiin lisäisi selvitysryhmän mukaan taiteellista ja älyllistä vuorovaikutusta rajojen yli. Museo kohottaisi suomalaisen taiteen profiilia, sanotaan väliraportissa. Museon avaisi ikkunan suomalaisten taitelijoiden ja kansainvälisen yleisön välillä ja piristäisi Helsingin kulttuurielämää monilla tavoilla, arvioi raportti.

Helsinki ei pelkkä juoksupoika

Helsinkiin suunnitellulle Guggenheim-museolle kaavaillaan aktiivista roolia.

- Uusi museo ei ole passiivinen näyttelyjen ja ideoiden vastaanottaja vaan pikemminkin se olisi aktiivisessa roolissa Guggenheimin globaalissa verkostossa, sanotaan raportissa.

Yhteistyötä luvataan koko Helsingin taiteellisen ekosysteemin kanssa. Se tuottaisi uusia näyttelyjä ja ohjelmia muihin Guggenheim-museoihin.

Rivien välissä siis luvataan, että suomalaiset taitelijat saisivat omia töitään Gugggenheimin kautta näytteille ympäri maailmaa. Guggenheimillahan on museot New Yorkissa ja Bilbaossa, yhteistyömuseot Berliinissä jaVenetsiassa sekä uusin on rakenteilla Abu Dabiin.

Vain Katajanokka kiinnostaa

Raportti paljastaa myös, että sijoituspaikoista on karsittu kaikki muu pois - vain Katajanokka kiinnostaa Guggenheimia.

Pääjohtaja Richard Armstrong kertoi jo hankkeen esittelytilaisuudessa tammikuussa 2011, että museo halutaan veden äärelle kaupungin keskustaan, paikkaan joka on helposti tavoitettavissa. Lähes kaikki Helsingissä yhtään viipyvät turistit kulkevat Kauppatorin tienoilla jo Suomenlinnan takia - vetovoimaiset kohteet lisäävät toistensa vetovoimaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.