Mainos

Guantanamon vangeille valitusoikeus

Guantanamon vangeille annetaan oikeus valittaa pidätyksistään.

Yhdysvaltain korkein oikeus on määrännyt, että Guantanamon leirin ulkomaalaisilla vangeilla on oikeus valittaa pidätyksistään amerikkalaisille tuomioistuimille.

Oikeus päätti, että amerikkalaiset oikeusistuimet ovat päätösvaltaisia käsittelemään vankien esittämiä syytöksiä, joiden mukaan heitä pidetään leirillä ilman perusteita ja että heidän oikeuksiaan on rikottu. Oikeuden päätös syntyi äänin 6-3. Se ei ottanut kantaa siihen, ovatko vankien väitteet totuudenmukaisia.

Päätöstä pidetään suurena takaiskuna presidentti George W. Bushille. Aiemmin Yhdysvaltain vetoomustuomioistuin oli päättänyt, ettei vankien nostamia oikeusjuttuja voida käsitellä, koska Guantanamo sijaitsee Yhdysvaltain rajojen ulkopuolella. Korkein oikeus kumosi tämän päätöksen.

Guantanamossa pidetään noin 595 vankia, joita epäillään al-Qaidan tai Talebanin jäseniksi. Heistä osaa vastaan ei ole nostettu minkäänlaisia syytteitä, eikä heillä ole oikeutta tavata asianajajaansa tai perheitään. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet ankarasti Yhdysvaltain hallinnon toimia.

Korkein oikeus on niinikään päättänyt, ettei terrorismista epäiltyä Yhdysvaltain kansalaista Jaser Hamdia voida pitää määräämättömän pitkään sotilasvankilassa ilman, että hänelle annetaan mahdollisuus todistaa syyttömyytensä oikeuden edessä.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.