Mainos

Guantanamon sulkeminen uhkaa viivästyä

Kansainvälistä arvostelua saaneen Guantanamon vankileirin sulkeminen Kuubassa on kohdannut jälleen ongelmia.

Presidentti Barack Obaman tilaama sulkemista ohjaava raportti viivästyy kuudella kuukaudella. Viranomaisten mukaan raportin viivästyminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei vankileiriä saataisi suljettua Obaman lupauksen mukaisesti ensi vuoden tammikuussa.

Raportissa, jonka oli tarkoitus valmistua huomenna, on tarkoitus antaa ohjeita siitä, miten vankilassa olevien terrorismista epäiltyjen vankien kanssa menetellään vankileirin sulkemisen jälkeen.

Raportin sijaan Yhdysvaltain valtionjohto julkaisi myöhään eilen tilapäisen raportin, jossa annetaan yleisohjeita muun muassa vankien syytteeseen asettamisesta Yhdysvaltain siviilioikeudessa tai heidän siirtämisestään toisiin maihin.

Obama lupasi heti virkaanastuttuaan lakkauttaa Guantanamon vankileirin, koska se on vahingoittanut Yhdysvaltain mainetta. Vankileiriä on arvosteltu muun muassa kidutuksesta ja ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

Kuubassa sijaitseva Guantanamon vankila avattiin vuonna 2002 osana presidentti George W. Bushin terrorismin vastaista sotaa.

Obaman hanketta on vastustaneet jopa Obaman oman demokraattisen puolueen jäsenet. Kiistaa on herättänyt muun muassa vankien tuominen Yhdysvaltain maaperälle tuomiota varten. Toukokuussa kongressi vaati yksityiskohtaista suunnitelmaa vankileirin sulkemisesta ennen kuin se antaisi tarvittavat varat, joita sulkeminen vaatii.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

(21.5.2009)

(6.5.2009)

(24.1.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.