Mainos

Guantanamon ruotsalaisvanki vaatii korvauksia

Guantanamosta vapautettu ruotsalainen Mehdi Ghezali toivoo, että Ruotsin hallitus tekisi parhaansa ajaakseen hänen asiaansa.

Guantanamosta äskettäin vapautettu ruotsalaismies Mehdi Ghezali aikoo vaatia Yhdysvalloilta vahingonkorvauksia jouduttuaan istumaan vankileirillä kaksi ja puoli vuotta ilman syytteitä. Ghezali piti tänään lehdistötilaisuuden Örebrossa.

Ghezali sanoi, ettei ole vielä ehtinyt pohtia tarkkaan vahingonkorvausvaatimuksiaan, mutta toivoi, että Ruotsin hallitus tekisi parhaansa ajaakseen asiaa. Lehdistötilaisuudessa mukana ollut Ghezalin asianajaja Peter Althin oli samoilla linjoilla.

- Tutkimme, voimmeko saada ruotsalaista oikeusapua. Tarkistamme myös, aikovatko muut (Guantanamosta) vapautetut aloittaa oikeusprosesseja ja voimmeko siinä tapauksessa tehdä yhteistyötä, Althin sanoi.

Ghezali toisti jälleen, että häntä oli kohdeltu kaltoin amerikkalaisella vankileirillä Kuuban kaakkoisosassa.

- Minua kidutettiin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jouduin olemaan kuulusteluhuoneessa kaksitoista, kolmetoista tuntia. He laittoivat ilmastoinnin päälle, minkä jälkeen huoneessa oli 12-13 astetta lämmintä, 25-vuotias Ghezali kertoi iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan.

Hän vakuutti, ettei hän missään vaiheessa ole ollut al-Qaidan koulutusleirillä tai millään muullakaan tavalla yhteydessä järjestöön. Ollessaan Afganistanisssa hän oli viettänyt aikaansa aivan tavallisessa perheessä.

- Eivät kaikki afganistanilaiset ole al-Qaidan jäseniä tai talebaneja, hän totesi.

Ghezalin algerialaissyntyinen isä istui lehdistötilaisuudessa poikansa vierellä. Vankeuden aikana isä osoitti useaan otteeseen mieltään poikansa vapauttamisen puolesta ja vaati ruotsalaisviranomaisia toimimaan tämän saamiseksi vapaalle jalalle. Nuoren miehen äiti on syntyjään suomalainen.

(MTV3-STT-TT)

(Kymmenen uutiset 16.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.