Grönlannin jääpeite sulaa ennätyshelteiden takia pian ennätyksellistä vauhtia – myös Venäjän maastopalot saattavat edesauttaa sulamista

Grönlannin jääpeite sulaa nyt ennätysvauhtia. Euroopan ennätyshelteet ovat vauhdittaneet jään sulamista. Myös Venäjän maastopalojen savu ja hiukkaset saattavat koetella pohjoista napapiiria peittävää jääpeitettä.

Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo, että Euroopan aiemmat ennätyshelteet ovat nyt Grönlannissa.

– Se on nyt siellä Grönlannissa ja nimenomaan itäosassa on vuodenaikaan nähden kaikkein lämpimintä.

Helteet ovat olleet hänen mukaansa Grönlannissa jo useita päiviä ja nyt ne ovat hieman helpottumassa.

– Nyt on poikkeuksellista se, että Venäjällä on poikkeuksellisen laajat metsäpalot. Riippuu nyt siitä, mihin ne leviävät ja minkälaisina pitoisuuksina. Jos ne menevät paikkaan, missä on lunta ja jäätä, jos siihen tulee tummia ja mustia hiukkasia päälle, niin auringon valo lämmittää nopeasti niitä paikkoja missä on tummaa alustaa.

Viimeksi samat lukemat 2012

Helsingin Yliopiston geofysiikan professori Petteri Uotila vahvistaa, että jäätikön pinnalla on tehty kesän aikana korkeita mittauksia.

– Hyvin suuri osa jäätikön pinta-alasta on tällä hetkellä sulamassa, Uotila kertoo.

Hänen mukaansa tilanne ei ole aivan ennätyksellinen, mutta viimeksi poikkeuksellisen korkeita lukemia on mitattu vuonna 2012.

Uotilan mukaan jäätiköt sulavat, kun ilma mannerjäätikön yläpuolella on niin lämmintä, että se nousee jäätikön päällä yli sulamispisteen, jonka takia jäätikkö alkaa sulamaan pinnalta.

– Kesällä jäätikön massa sulaa pinnalta ja talvella sinne sataa lunta, joka kasvattaa jäätikköä. Pidemmällä perspektiivillä katsottuna mittausten mukaan 90-luvun alkupuolelta lähtien Grönlannin jäätikkö on vuoden aikana sulanut enemmän kuin kasvattanut massaansa, Uotila sanoo.

Sulaminen nostaa vedenpintaa

Jäätikön sulaminen on hidasta, mutta se voi aiheuttaa ongelmia.

– Yleisesti ottaen siitä, että Grönlannin jäätikkö menettää jäätä, seuraa se, että sulavesi valuu maailman meriin ja vedenpinta nousee. Se on asia josta kannattaa olla huolissaan. Muita vaikutuksia saattaa olla ilmakehän virtauksiin ja meren ekosysteemeihin sekä meren virtauksiin.

Hänen mukaansa Grönlannin jäätikkö pystyy pitkällä aikavälillä palaamaan esimerkiksi tasolle, joka on ollut ennen 90-lukua.

– Jos katsomme vaikka maan ilmastohistoriaa miljoonia vuosia taaksepäin, niin Grönlannin jäätikkö on ollut joskus isompi ja joskus pienempi riippuen siitä miten lämmintä maapallolla on ollut, Uotila sanoo.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että jos ilmaston lämpenemistä ei saa rajoitettua, niin Grönlannin jäätikkö ei palaa sille alkuperäiselle tasolle.

Ennennäkemätön tilanne

Uotilan mukaan jäätikön sulaminen on suhteellinen hidas prosessi, joka voi kestää satoja tai tuhansia vuosia. Hän kuitenkin huomauttaa, että ilmaston monimutkaisuudesta johtuen sulamisessa saattaa paljastua mekanismeja, joiden takia kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti, ettei tulisi ikäviä yllätyksiä.

Independent-lehden mukaan jäätikön sulaminen on aiheuttanut merenpinnan nousua maailmanlaajuisesti jopa 0,5 millimetriä vain kuukauden sisällä.

Ilmakehää tutkivien tieteiden keskuksen professori Ryan Neely on todennut, että näin useat peräkkäiset sulamispäivät on ennennäkemätön tilanne.

Lue myös:

    Uusimmat