Grönlannin suurin jäätikkö on sulanut vuosikausia, sai yllättäen lisää massaa – tutkija huomauttaa: ”Tässä on kyse armonajasta, ei ylösnousemuksesta”

0:58

Katoava Jakobshavnin jäätikkö Grönlannissa on hämmästyttävästi kerryttänyt lisää jäämassaa.

Viimeisen kahden vuosikymmenen ajan Grönlannin suurin jäätikkö on jatkuvasti ohentunut, ja tutkijat olettivat sulamisilmiön jatkuvan edelleen.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Jakobshavnin jäätikkö onkin vuodesta 2016 lähtien vahvistunut. Asiasta kertoo Nature Geoscience -tiedejulkaisu. Tutkijoiden mukaan syynä ilmiöön on jäätikön ympärillä olevan meriveden kylmeneminen muun muassa Diskolahdessa.

Sulamisen vaikutukset eivät ole olleet pieniä

Ilmiö on yllättänyt tutkijat.

– Aluksi emme uskoneet sitä. Oletimme, että Jakobshavnin jäätikkö jatkaisi sulamistaan, kuten se on tehnyt viimeisen 20 vuoden ajan, tutkimuksen johtaja Ala Khazendar NASA:sta kertoo uutiskanava CNN:lle.

Sulamisen vaikutukset eivät ole olleet pieniä, sillä hupeneva jäätikkö on ollut suurin yksittäinen syy meriveden korkeuden nousuun.

Jakobshavnin jäätikkö ei kuitenkaan ole millään muotoa turvassa, sillä sen sulaminen on edelleen nopeampaa kuin uuden jään kertyminen. Meriveden lämpötilat vaihtelevat, joten on vain ajan kysymys, milloin jäätikkö alkaa taas ohenemaan.

– Tässä on kyse armonajasta, ei ylösnousemuksesta, Khazendar huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja