Ilmastotutkija Himalajan jäätikön romahtamisesta: "Tällaisten hyökytulvien riski kasvaa ilmastonmuutoksen edetessä"

Ilmastonmuutos nostaa syöksytulvien riskiä huomattavasti – tutkija: Jäätiköt sulavat arvioitua nopeammin 3:46
Video: Ilmastonmuutos nostaa syöksytulvien riskiä huomattavasti – tutkija: Jäätiköt sulavat arvioitua nopeammin

Ilmastotutkijan mukaan Pohjois-Intiassa tänään tapahtuneen hyökytulvan kaltaiset onnettomuudet yleistyvät ilmastonmuutoksen edetessä. Tutkimusten mukaan maailman jäätiköt sulavat nyt ennustettua nopeammin.

Ilmastotutkijalle tieto Himalajan jäätikön romahtamisesta ja sitä seuranneesta hyökytulvasta ei tullut yllätyksenä.

– Tämänpäiväisestä onnettomuudesta ei ole vielä varmuutta, mikä ilmastonmuutoksen rooli siinä on, mutta kyllä riskit tämäntyyppisille hyökytulville kasvaa ilmastonmuutoksen edetessä, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.

Hyökytulvat vievät mennessään kaiken eteen sattuvan.

– Kun jäätiköt sulavat, sulamisvettä kertyy jokien yläjuoksulle semmoisiin järviin. Jos niiden rakenteet jollakin tavalla pettää, vesi lähtee voimakkaasti menemään alaspäin rinnettä. Ja kyllä kaikki, mitä eteen tulee, lähtee siinä mukana, selittää Korhonen. 

Jäätiköiden sulaminen nostaa merenpintaa

Maailman jäätiköt sulavat nyt selvästi nopeammin kuin on ennustettu.

– On useita tutkimuksia, joissa havainnot osoittavat, ettei teoreettinen ymmärrys sulamisprosessista ole täydellinen eli jäätiköt ovat sulaneet nopeammin kuin on ennustettu. Tämä on iso ongelma senkin takia, että jäätiköiden sulaminen on tällä hetkellä tärkein syy, joka nostaa valtamerten pintaa, huomauttaa Korhonen.

Jäätiköiden sulamisesta seuraa monenlaisia ongelmia.

– Kun merenpinta nousee, pienet saarivaltiot ja muut alavat alueet ympäri maapalloa ovat vaikeassa tilanteessa. Kun suolainen vesi pääsee pohjavesialueille tai maatalousalueille, se pilaa viljelyolosuhteita ja makean veden varantoja, kuvailee Korhonen.

Sulaminen aiheuttaa myös vesipulaa

Kun jäätiköt alkavat sulaa, monilla alueilla makeaa vettä saadaan hetkellisesti lisää, mutta ilo on lyhytaikainen.

– Sitä mukaa, kun jäätiköt pienenevät ja kutistuvat kokonaan pois, vesiturva näillä alueilla romahtaa, varoittaa Korhonen.

Pieniä jäätiköitä ei enää pystytä pelastamaan.

– On todennäköistä, että hyvin suuri osa niistä sulaa lähivuosikymmeninä. Jos puhutaan isoista jäätiköistä kuten Grönlannin jäätiköstä, niiden osalta on toivoa. Jos tehdään nopeita ja radikaaleja päästövähennyksiä, on todennäköistä, etteivät ne kokonaan sula. Jäätiköiden sulaminen kuitenkin jatkuu seuraavat vuosikymmenet tai jopa vuosisadat, vaikka päästöt saataisiin alas, koska jäätiköt reagoivat uuteen ilmastolliseen tilaan hyvin hitaasti, tietää Korhonen.

Korhosen mukaan tämänpäivän kaltaisia onnettomuuksia voidaan hyvinkin nähdä lisää. 

– Kyllä riskit kasvaa tämäntyyppisille onnettomuuksille eli myös rankkasateisuuden lisääntyminen vuoristoisilla alueilla lisää riskiä, että tulee nopeita, äkillisiä hyökytulvia.

Lue myös:

    Uusimmat