Tamponi hajosi emättimessä, harsopala aiheutti toksisen sokkioireyhtymän – Amanda ei aio enää käyttää tamponeja

0:58

Amanda Stanley sairastui toksiseen sokkioireyhtymään, ja syynä tähän oli emättimeen unohtunut pala tamponin harsoa. Tauti olisi koitunut Amandan kohtaloksi, jos hän olisi tullut sairaalaan vain päivää myöhemmin. 

Yllä olevalla videolla nähdään upea esitys, kun nainen tanssii viimeisillään raskaana.

Massachusettsissa asuva kahden lapsen äiti Amanda Stanley oli käyttänyt tamponeja runsaan vuodon takia viikon ajan, kun hän heräsi perjantaina heinäkuun 13. päivä siihen, että hänellä oli kuumetta ja flunssamaisia oireita.

– Edellisenä päivänä voin ihan hyvin ja olin viettänyt koko päivän jalkeilla kahden lapseni kanssa, mutta perjantaina herättyäni minun oli pakko soittaa heidän isälleen ja pyytää tätä hakemaan heidät luokseen, koska tunsin olevani liian sairas huolehtiakseni heistä, 37-vuotias Amanda kertoo Daily Mail -lehdelle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Amanda soitti gynekologilleen, kertoi jonkin olevan vialla ja varasi ajan kello kolmeksi samana päivänä.

Loppupäivän hän makasi sohvalla peiton alle käpertyneenä. Häntä palelsi kovasti.

Sairaalaan tutkimuksiin

Kahden aikaan Amanda soitti äidilleen ja pyysi tätä viemään hänet vastaanotolle, sillä hän koki olevansa liian sairas hypätäkseen rattiin.

Lääkäri laittoi hänelle lähetteen akuuttihoitoon verikokeisiin huomattuaan, että tällä oli 40 astetta kuumetta.

– Silloin aloin pelätä. En ollut koskaan kuullut, että aikuisella olisi noin paljon kuumetta. Olin melko varma, että kyse on jostain vakavasta ja aloin miettiä, mitä lapseni tekisivät ilman minua, jos jotain kävisi, Amanda kertoi myöhemmin Daily Mail -lehdelle.

Amanda siirrettiin Massachusettsiin Beverly Hospital -sairaalaan onnettomuus ja hätäosastolle. Hänestä otettiin verikokeita.

– Lääkärit luulivat, että minulla oli Lymen tauti, infektiosairaus, jota levittivät punkkien kantamat bakteerit. Se on kotiseudullani melko yleinen tauti, Amanda kertoo.

Testitulosten saaminen kesti 48 vuorokautta. Sillä aikaa Amandan kuume pistettiin aisoihin lääkkeillä.

Lääkärit epäilivät huumeiden käyttäjäksi

Lisätutkimukset paljastivat, että Amandalla oli streptokokki A -infektio, mutta lääkärit eivät ymmärtäneet, mistä hän oli sen saanut. Heitä huolestutti myös se, olisiko tauti levinnyt laajemmalle.

– He kysyivät, käytinkö huumeita, ja että olinko käyttänyt samoja neuloja jonkun kanssa, Amanda kertoo.

Vessakäynnillä löytyi sideharsoa

Myöhemmin samana päivänä Amanda huomasi vessapaperissa palan sideharsoa. Hän tajusi sen olevan samaa materiaalia kuin puhtaassa tamponissa, joka hänellä oli laukussaan.

– Se oli näköjään mennyt rikki. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, kauanko se oli ollut sisälläni, Amanda kertoo.

Amanda kertoi asiasta lääkäreilleen, ja hänellä todettiin toksinen sokkioireyhtymä, joka syntyy, kun bakteerit pääsevät elimistöön ja vapauttavat siellä keholle haitallisia myrkkyjä, toksiineja. Pahimmassa tapauksessa oireyhtymä vie hengen.

Lääkärien mukaan sairaus olisi koitunut hänen kuolemakseen, jos hän olisi tullut sairaalaan 24 tuntia myöhemmin.

Amanda sai oikeanlaiset antibiootit ja parani. Seuraavana päivänä hän pääsi kotiin.

Aikoo luopua tamponien käytöstä

Amanda oli kuullut toksisesta sokkioireyhtymästä ja lukenut sen oireista, mutta ei olisi koskaan uskonut taudin sattuvan omalle kohdalleen.

– Olen aina ottanut tamponin pois ajallaan ja huolehtinut hygieniasta. Kaksi gynekologia tutki minut, eikä kumpikaan huomannut mitään, koska harson palanen oli niin pieni.

Amanda haluaa, että muutkin tunnistavat oireet. Hän itse aikoo luopua tamponien käytöstä.

– En koe, että se olisi riskin ottamisen arvoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja