Mainos

Greenpeace-aktivistit yhä ydinvoimalatyömaan nosturissa

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tunkeutuivat viime yönä ydinvoimalatyömaalle Olkiluodossa. Poliisi ihmettelee ydinvoimalatyömaan puutteellista vartiointia.

Greenpeace-aktivisteja on kävellyt kenenkään häiritsemättä aamuyöllä ydinvoimalatyömaalle Olkiluodossa. Rakenteilla olevan ydinreaktorin vieressä seisovaan nosturiin kapusi aktivisteja Suomesta, Englannista ja Ranskasta.

Kahdeksan aktivistia kahlitsi itsenä kettingeillä työmaaporttien eteen tuotuihin tynnyreihin. Samanaikaisesti kuusi aktivistia kiipesi nosturiin työmaa-alueella, porttien sisäpuolella.

Poliisi purki portille järjestetyn mielenilmauksen nopeasti, mutta nosturiin kiivenneet aktivisti ovat yhä yläilmoissa.

80 metrin korkeuteen leiriytyneiden aktivistien mukaan ydinreaktorin rakennushankkeessa on vakavia puutteita sekä turvallisuudessa että taloudenpidossa. Ryhmä vaatii puutteiden välitöntä julkistamista.

Tiedotusvälineet kutsuttiin hotellin kabinettiin haastattelemaan puhelimitse nosturiin linnoittautunutta iskujoukkoa.

-Me olemme esittäneet Arevalle ja TVO:lle meidän vaatimukset ja jos niihin suostutaan niin me tulemme toki alas, totesi Greenpeacen aktivisti Lauri Myllyvirta puhelimessa.

Myllyvirran mukaan mielenosoittajat ovat varautuneet olemaan paikoillaan tarvittaessa jopa joitakin päiviä.

-Meitä olisi täältä hyvin hyvin vaikea saada alas, Myllyvirta totesi.

TVO ihmettelee väitteitä turvallisuuspuutteista

Teollisuuden Voiman varatoimitusjohtaja Rauno Mokka ihmettelee aktivistien väitteitä turvallisuuspuutteista. Hänen mukaansa laatuongelmista ei voida tiedottaa, koska sellaisia ei ole.

-Tämä voimalaitoksen rakentamispäätös on ollut demokraattinen päärös. Sen on Suomen eduskunta ja EU osaltaan käsitellyt ja totta kai Säteilyturvakeskus valvoo sen laatua ja toteuttamista, joten ei tässä mitään salaperäistä pääse tapahtumaan, kommentoi Mokka.

Rikoskomisario Jussi Aarnio Rauman poliisista kertoo, että mielenosoittajia ei edes pyritä poistamaan aktiivisesti. Tavoitteena on estää, ettei kukaan loukkaannu.

Rauman poliisin mukaan aktivisteja odottaa sakkorangaistus yleisen järjestyksen ja turvallisuuden rikkomisesta. Poliisi ihmettelee ydinvoimalatyömaan puutteellista vartiointia. Teollisuuden Voimalta vaaditaan selvitystä siitä kenen vastuulla alueen vartiointi on.

Säteilyturvakeskus: Laatupoikkeamat korjataan

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan julkisuudessa annetaan toistuvasti virheellistä tietoa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan turvallisuuspuutteista. Tietojen mukaan rakennettavassa ydinvoimalassa olisi havaittu yli tuhat turvallisuuspuutetta.

Säteilyturvakeskuksen mukaan tieto perustuu kuitenkin väärinkäsitykseen. Stukin mielestä kyse on tarkastuksissa havaituista laatupoikkeamista, joissa rakenteiden tai toiminnan laatu ei ole vastannut asetettuja vaatimuksia.

Säteilyturvakeskus korostaa, että raportoinnilla halutaan varmistaa, että poikkeava laite tai tuote korjataan vastaamaan alkuperäisiä vaatimuksia.

Tarkastuksissa on tähän mennessä havaittu noin 1500 tällaista laatupoikkeamaa. Niistä tuotepoikkeamia on alle 500 ja toimintapoikkeamia noin 1000.

Stukin mukaan pääosa tuotepoikkeamista on vähäisiä ja helposti korjattavissa. Tyypillinen esimerkki on hitsausvirhe, joka korjataan avaamalla hitsi ja hitsaamalla se uudelleen, tai kaapelivaurio, joka korjataan vaihtamalla tilalle uusi kaapeli.

Säteilyturvakeskus korostaa tiedotteessaan, että se on yhdessä Teollisuuden voiman kanssa raportoinut myös julkisuuteen merkittävimmät tuotepoikkeamat. Niitä ovat muun muassa liian suuri veden osuus pohjalaatan betonissa ja turbiinirakennuksen suunnitteluvirheet. Merkittävien poikkeamien osalta tuote on korjattu tai valmistettu kokonaan uudelleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.