Graafikko Sakke Yrjölän jättiurakka: Täydellisen tarkat piirrokset kaikista Suomen kalalajeista

Sakke Yrjölä piirsi kaikki Suomen kalalajit 2:05

Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölä on piirtänyt yksityiskohtaiset kuvat kaikista Suomessa esiintyvistä kalalajeista. Sadan piirroksen tekeminen kesti 2,5 vuotta. Urakasta teki vielä haastavamman se, että Yrjölä kiersi ympäri Suomea ja kalasti itse suuren osan lajeista, koska hän halusi kuvata kalat tuoreina. Osa piirroksista on esillä tänään avautuneessa näyttelyssä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä.

Harjuksen jokainen suomukin on piirretty tarkasti.

Sakke Yrjölän kalakuvat ovat yksityiskohtaisen tarkkoja. Kalat on ensin pyydystetty ja valokuvattu heti. Kuvat on työstetty piirrosmalleiksi tietokoneella. Itse piirros on tehty akvarellipaperille ja väritetty vesiväreillä. Yhden piirroksen tekeminen on kestänyt 1–5 päivää.

– Jollakin kalalla saattaa olla 4 000 suomua yhdellä kyljellä. Kun on piirtänyt ja värittänyt jokaisen suomun 2–3 värillä – koska suomut ovat kolmiulotteisia – niin kyllä siihen aikaa menee, kuvailee Yrjölä.

Kalojen kauneus kiehtoo

Yrjölän intohimot ovat kalastus ja piirtäminen. Tunnistuskuvien piirtäminen kaikista Suomen kalalajeista olikin työläydestä huolimatta mieluinen tehtävä. Kalat ovat kiinnostaneet miestä lapsuudesta asti.

– Mummolassa oli miljoonakaloja akvaariossa. Mökillä kun ongittiin ja pidettiin verkkoja, niin kyllä mä ihastuin niihin kaloihin. Jotain niissä on ollut sellaista kiehtovaa. Varmaan se kauneus, runsaat värit, kristallinomaiset, glitterimäiset elementit, mitä niissä kaloissa on ollut. Ne ovat pienen lapsen herkkään sieluun osuneet, pohtii Yrjölä.

Kalapiirrokset tehtiin alun perin viime vuonna julkaistua Suomen kalat -teosta varten. Niitä on myös tänä keväänä ilmestyneessä Suomen kalalajien tunnistusoppaassa. Yrjölän oma suosikkikala on isosimppu.

– Kyllä isosimppukoiras kutuasussaan on uskomattoman kaunis. Se on niin eksoottisen näköinen ja sattumalta satuin niitä löytämään tuolta Ahvenanmaalta Märketin saarelta ihan omin käsin onkimalla yllättäen. Se jäi tässä projektissa mieleen.

Unohtumaton kohtaaminen Märketillä

Mieleen jäi myös turskan onkiminen Märketin majakkasaarella.

– Väsyttelin siinä turskaa. Kesken väsytyksen kala pysähtyi ja luulin, että meni johonkin koloon. Sitten se kuitenkin lähti raskaasti nousemaan. Oli synkkä lokakuinen ilta ja rupesi jännittämään, kun vedestä alkoi nousta kuplia ja synkkä harmaa hahmo nousi kirkkaasta merivedestä. Kun kiskoin voimalla, se nousi sieltä sitten. Tummanharmaa pää, jolla oli isot tapittavat silmät ja se turska oli sillä poikittain suussa. Se katsoi mua yhtä hämmästyneenä kuin minä sitä. Sitten se sylkäisi sen turskan pois, ilmeisesti tajusi, että se on jo varattu. En olisi voinut kuvitella väsyttäväni 200-kiloista aikuista harmaahyljettä. Onneksi ei ollut uistin kiinni hylkeessä. Se jätti jäljen sydämeen. Oli miellyttävä hetki katsoa neljän metrin päästä semmoista otusta, muistelee Yrjölä.

Suomen kalat kiinnostavat miestä edelleenkin. Seuraava projekti vie ehkä veden alle kalojen elinympäristöjä kuvaamaan.

Kalapiirrokset ovat esillä Luonnontieteellisen keskusmuseon kahvilassa elokuun puoliväliin asti.

Lue myös:

    Uusimmat