Golfaaja: Muista suojautua auringolta polttavalla helteellä

Golfin pelaajien on syytä muistaa muutama perusasia lähtiessään kierrokselle rajuilla helteillä. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa on viime päivinä ollut poikkeuksellisen kuuma sää, eikä helteille näy loppua.

- Ei vielä ole liian kuuma pelata. Mutta pitää muistaa suojata iho ja pää auringolta. Nestettä pitää nauttia mahdollisimman paljon, muistuttaa Naantalin Kultaranta Resortin Operatiivinen johtaja Mikko Ikäheimo.

- Kunhan muistaa juoda, suojautua auringolta ja käyttää voiteita, niin ei ole liian kuuma pelata, espoolaisen Master Golfin toimitusjohtaja Jaakko Tuominen miettii.

- Myös kentillä on vastuu tässä asiassa. Meillä henkilökunta liikkuu pari kertaa tunnissa kentällä mukanaan jäävettä. Lisäksi meillä on 3-4 kiinteää juomapistettä, Ikäheimo toteaa.

Poikkeukselliset helteet näkyvät kuitenkin pelaajamäärissä.

- Täällä pääkaupunkiseudulla on ollut hellettä jo pitkään. Ihmiset hakeutuvat nyt sinne missä on vettä. Kyllä se hieman näkyy, Tuominen myöntää.

Myös Naantalissa on sama tilanne.

- Me olemme meren äärellä ja tuuli hieman helpottaa. Mutta kyllä helle näkyy. Aamulähdöt ovat täynnä, päivällä on tilaa ja iltalähdöt ovat tällä hetkellä kysyttyjä, Ikäheimo kertoo.

Viiden tunnin urakka

Golfkierros kestää jopa viisi tuntia, jos lähdössä on neljä pelaajaa. Se on pitkä aika polttavan kuumassa auringossa. Esimerkiksi Allergia- ja astmaliitto suosittelee, että terve ihminen tekee töitä 50 minuuttia kerrallaan ja pitää sen jälkeen 10 minuutin tauon. Moni suomalainen käy kuitenkin pelaamassa lämpimimmissäkin olosuhteissa esimerkiksi Thaimaassa tai Etelä-Euroopassa.

Ihannelämpötilaa Suomessa pelattavalle kierrokselle on vaikea määritellä.

- Sanoisin, että se on noin 21-22 astetta. Siinä lämpötilassa lihakset ovat vetreät, eikä vielä ole liian kuuma. Mutta nämä ovat henkilökohtaisia asioita, Ikäheimo miettii.

- Asiakkaat tuntuvat tykkäävän 25-26 asteen lämpötilasta. Itse suosin hieman yli 20 astetta, Tuominen sanoo.

Arvioiden mukaan Suomessa oli golfaajia reilut 137 000 vuoden 2009 loppupuoliskolla.

Lue myös:

    Uusimmat