Mainos

Globalisaatioraportista eripuraisuutta

Vain puheenjohtaja allekirjoitti riitaisen globalisaatioryhmän loppuraportin.

Suomen edellytyksiä globalisoituvassa maailmantaloudessa tutkiva selvitys jätetään huomenna pääministeri Matti Vanhaselle pahasti riitaisena. Selvityksen on allekirjoittanut ainoastaan työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Anne Brunila.

Muut työryhmän jäsenet eivät esitystä ole allekirjoittaneet. Selvityksessa esitetään ay-liikkeen jo torjumaa palkkajoustoa eli yleissitovuuden purkamista. Lisäksi esitetään työministeriön lakkauttattamista.

Brunilan johdolla työtä tehnyt selvitysryhmä ajautui viime metreillä niin pahoihin riitoihin, että raportin allekirjoitti lopulta MTV:n uutisten tietojen mukaan vain Brunila itse. Muut ryhmän jäsenet eivät työtä allekirjoittaneet, sillä se olisi tuonut esitykseen suuren joukon eriäviä mielipiteitä.

Menettelyä kuvataan ainutlaatuiseksi. Raportti sisältää useita kohtia, joita tuponeuvottelujen aikana voi pitää tulenarkoina. Suurin yksittäinen työryhmän kiista käytiin raporttiin sisältyvässä ehdotuksessa, jossa yrityksille annettaisiin vaikeuksissa mahdollisuus palkanalennuksiin. Tämä tarkoittaisi ay-liikkeelle yleissitovuuden murtamista. Raportissa puhutaan myös työaikojen pidentämisestä, mutta siitäkään ei päästy yksimielisyyteen.

Verotuksen osalta työryhmä ei tarjoa juurikaan uutta. Työn verotuksen alentamista jatketaan ja ylimmälle marginaaliverolle tulisi 50 prosentin katto.

Muita globalisaatiotyöryhmän esityksiä on teknologiarahoituksen lisääminen eri muodoissaan noin 250 miljoonalla eurolla. Lisäksi helpotettaisiin ulkomaalaisten maahanmuuttoa, opiskelua ja verokohtelua.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös työministeriön lakkauttaminen. Sen tehtävät annettaisiin kauppa- ja teollisuusministeriöstä muodostettavalle elinkeinoministeriölle.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 08.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.