Mainos

Gibraltar äänestää itsehallintoa vahvistavasta perustuslaista

Jos uusi perustuslaki saa tarvittavan kannatuksen taakseen, jäävät Britannialle vain tietyt alueet, kuten ulkopolitiikka ja puolustus.

Gibraltarin asukkaat äänestävät huomenna uudesta perustuslaista, joka vahvistaa Britannian hallinnassa olevan alueen itsehallintoa. Perustuslaki ei kuitenkaan lisää alueen itsemääräämisoikeutta siinä määrin kuin monet asukkaat olisivat toivoneet.

Äänioikeutettuja on kaksi kolmasosaa Gibraltarin 30 000 asukkaasta. Uusi perustuslaki lisää Gibraltarin paikallisen hallituksen ja parlamentin valtaoikeuksia, ja Britannialle jäävät vain tietyt alueet kuten ulkopolitiikka ja puolustus.

Britannia valtasi Gibraltarin Espanjalta vuonna 1704. Espanja on vuosikausia vaatinut aluetta itselleen, ja seuraa nyt kiinnostuneena myös kansanäänestystä. Espanja pelkää, että itsehallinnon lisääminen vie Gibraltarin Espanjan ulottumattomiin.

Gibraltarin asukkaat hylkäsivät vuoden 2002 kansanäänestyksessä selvin numeroin ehdotuksen siitä, että alue olisi Britannian ja Espanjan yhteishallinnassa.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.