Mainos

Georgian presidentti on yhä ahtaammalla

Georgian sota on runnellut presidentti Mihail Saakashvilin kannatusta. Georgialaisen asiantuntijan mukaan yli puolet kansasta uskoo, että sota Venäjän kanssa oli Saakashvilin ja hänen hallituksensa omaa syytä.

Kriisin taustalla nähdään kuitenkin vuosikausia jatkuneet provokaatiot. Monet katsovat, että Venäjä odotti sopivaa hetkeä käynnistääkseen sodan.

- On hyvin ikävää, että Georgia tarttui tähän provokaatioon, mistä se oli pidättäytynyt kuukausia tai vuosiakin. Lopulta pinna katkesi, ja Georgian johto veti liipaisimesta - aivan kuten Venäjä oli odottanut, kuvailee Georgian valtionyliopiston tutkija George Mchedlishvili.

Vaikka georgialaiset syyttävät Venäjää, myös omaan valtionjohtoon ollaan yhä tyytymättömämpiä.

- Kritiikki hallitusta kohtaan on kasvamassa, erityisesti nyt kun venäläiset ovat vetäytyneet ja kansa palaa normaaliin elämään. Tulevat kuukaudet näyttävät sen, millainen uskottavuus hallituksella on talousvaikeuksien ja energiakriisin keskellä.

Venäjällä on valtit käsissään

Georgian ja Venäjän konfliktin seuraava osa voi merkitä Georgialle energiapulaa.

Vaikka maa on onnistunut viime vuosina parantamaan energiavarmuuttaan, sen kaasusta tulee edelleen noin puolet Venäjältä. Venäläiset omistavat lisäksi suuren osan Georgian sähköverkosta.

Energiapula voisi jälleen nostattaa opposition kannatusta ja saada kansan kadulle hallitusta vastaan.

- Paljon riippuu siitä, mikä on Venäjän linja. Päättävätkö he lisätä vielä painetta vai luottavatko he kansan tyytymättömyyteen, joka on hyvin vahvaa ja ilmeistä, Mchedlishvili pohtii Tbilisissä.

- Marraskuun seitsemäs on tärkeä, sillä silloin on viime vuoden mielenosoitusten vuosipäivä.

Oppositiojohtajat kaavailevat suuria mielenosoituksia, ja jää nähtäväksi, kuinka rajuja niistä tulee. Mchedlishvili arvelee, ettei konflikti ole vielä ohi.

- Tilanne on hyvin haavoittuva. Tämä oli pelin ensimmäinen erä, ja tauon jälkeen jotain muuta saattaa vielä tapahtua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.