Mainos

Georgian presidentinvaaleissa testataan maan demokratia

Hallitsevan presidentin Mihail Saakashvilin arvioidaan saavan ensi lauantain vaaleissa noin 60 prosenttia äänistä. Tämä riittäisi voittoon ilman toista äänestyskierrosta.

Georgian presidentin Mihail Saakashvilin uskotaan voittavan ensi lauantain vaalit ja pääsevän toiseksi virkakaudeksi maansa johtoon.

Saakashvilin maine demokratian esitaistelijana on kuitenkin tahriintunut niin pahasti, että vain kirkkaan puhtoiset vaalit voivat sen pelastaa.

Saakashvili nousi valtaan vuoden 2003 "ruusuvallankumouksessa", joka johti presidentti Eduard Shevardnadzen eroon. Saakashvili johti itse ruusu kädessään tuhansien kannattajiensa joukkoa, joka tunkeutui parlamentin istuntosaliin.

Hänen läntiset tukijansa kokivat kuitenkin karvaan pettymyksen viime vuoden marraskuussa, kun presidentti vastasi opposition laajoihin protesteihin lähettämällä mielenosoittajia vastaan kyynelkaasulla varustautuneita poliiseja ja sulkemalla suurimman oppositiopuolueen televisioaseman.

Myöskään Saakashvilin julistama poikkeustila ei näyttänyt järin demokraattiselta sen enempää hänen ulkomaisten kuin kotimaistenkaan ihailijoiden silmissä.

Imagoaan parantaakseen Saakashvili aikaisti presidentinvaaleja ja lupasi keskittyä uudella virkakaudellaan aiempaa paremmin ihmisten jokapäiväisten ongelmien helpottamiseen. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet Saakashvilia itsevaltaisuudesta ja tavallisten ihmisten unohtamisesta.

Georgiassa ei ole julkistettu luotettavia mielipidekyselyjä vaalien alla, mutta asiantuntijat arvioivat Saakashvilin saavan vaaleissa noin 60 prosenttia äänistä. Tämä riittäisi voittoon ilman toista äänestyskierrosta.

Presidentinvaalien ohella lauantaina pidetään kansanäänestys myös Natoon liittymisestä.

Oppositio hajanainen

Oppositiopuolueet eivät ole pystyneet sopimaan yhteisestä ehdokkaasta. Suurliikemies Levan Gatshetshiladzen taakse on kerääntynyt eniten puolueita.

Gatshetshiladzen lisäksi eniten kannatusta opposition leirissä kerännee Shalva Natelashvili, joka johtaa perustamaansa työväenpuoluetta.

Ehdokasparvesta lähes kaikki tukevat Georgian liittymistä sotilasliitto Natoon ja Euroopan unioniin. Venäjä on perinteisesti katsonut Georgian kuuluvan vaikutuspiiriinsä ja suhtautuu karsaasti Georgian Nato-haaveisiin.

Saakashvili nousi Georgian presidentiksi 2004 ollessaan vasta 36-vuotias. Mutta jo nyt monet katsovat ruusuvallankumouksen terälehtien lakastuneen.

- Luulimme hänen olevan toisenlainen, mutta hän onkin aivan yhtä kehno kuin kaikki muutkin poliitikot, valitti Saakashvilin pettynyt entinen tukija Bahva Makashvili.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.