Mainos

Georgian oppositio sopi presidenttiehdokkaasta

Istuvaa presidenttiä vastaan on nyt asettunut kaksi suurliikemiestä. Oppositio on syyttänyt nykyistä presidenttiä Mihail Saakashviliä korruptiosta.

Georgian oppositioliittouma on ilmoittanut sopineensa yhteisestä presidenttiehdokkaasta. Oppositiopuolueet ovat valinneet ehdokkaakseen suurliikemies Levan Gatshetshiladzen, joka on myös parlamentin jäsen.

Gatshetshiladze saa tammikuun 5. päivänä pidettävissä vaaleissa vastaansa ainakin presidentti Mihail Saakashvilin. Saakashvili julisti ennenaikaiset viime viikolla tyynnyttääkseen Georgiaa ravistelevaa kriisiä.

Koko oppositio ei ole kuitenkaan lupautunut Gatshetshiladzen tukijaksi. Työväenpuolue, joka on suurimpia oppositioryhmiä, ilmoitti eronneensa yhteisrintamasta, ja se saattaakin asettaa oman ehdokkaansa.

Jo aiemmin on presidenttikilpaan ilmoittautunut toinen suurliikemies, Badri Patarkatsishvili, joka on ollut opposition rahoittajia. 52-vuotias Patarkatsishvili on tiettävästi Georgian rikkain mies, ja hän on myös Boris Berezovskin ystävä.

Sekä Berezovski että Patarkatsishvili lähtivät maanpakoon Venäjältä, kun heitä vastaan nostettiin syytteitä petoksesta. Berezovski asuu nykyisin Lontoossa.

Oppositio järjesti pääkaupungissa Tbilisissä useita mielenosoituksia presidentti Saakashvilia vastaan tämän kuun alussa. Poliisi käytti kyynelkaasua protestoijia vastaan. Mielenilmausten jälkeen Saakashvili julisti maan poikkeustilaan.

Myönnytyksenä oppositiolle presidentti määräsi ennenaikaiset vaalit.

Oppositio syyttää presidenttiä korruptiosta. Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush on kuvannut Saakashvilin johtamaa Georgiaa "demokratian johtotähdeksi".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.