Mainos

Georges iski Floridaan

Hirmumyrsky Georges iski tänään Floridan eteläkärkeen Key Westin saarelle. Hirmumyrsky saapui Yhdysvaltoihin riehuttuaan ensin useiden päivien ajan Karibian alueella ja surmattuaan siellä yli 240 ihmistä.

Myrskyn keskus iskeytyi Florida Keys -saariketjun päässä olevaan pieneen Key Westin turistisaareen perjantai-iltana Suomen aikaa. Myrskyn tuulten nopeus oli 160 kilometriä tunnissa. Miljoonat ihmiset Floridan tiheäänasutulla kaakkoisrannikolla huokaisivat kuitenkin helpotuksesta, kun myrsky suuntasi aiemmin perjantaina kulkuaan jonkin verran länteen päin. Mm. Miami näytti näin säästyvän myrskyn pahimmilta tuhoilta.

Floridan eteläosaan oli jo aiemmin julistettu ulkonaliikkumiskielto hirmumyrskyn lähestyttyä aluetta. Florida Keys -saarien kaikki 80 000 asukasta oli määrätty poistumaan saarilta kaksi päivää sitten. Floridan eteläosassa koulut, kaupat ja yritykset pitivät kaikki ovensa suljettuina. Miamin lentokenttä oli avoinna, mutta yhtään lentoa ei tullut kentälle tai lähtenyt siltä.

Kaiken kaikkiaan lähes 600 000 ihmistä oli saanut evakuointimääräyksen osavaltion rannikkoalueilla. Myös satoja ulkomaisia matkailijoita toimitettiin turvaan vaarallisiksi katsotuilta alueilta.

Karibianmerellä aiemmin tällä viikolla riehunut Georges teki pahinta tuhoa Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 134 ihmisen ilmoitettiin menehtyneen ja tuhansien loukkaantuneen. Rajumyrsky vaurioitti myös suuresti koko tasavallan sähkönjakelujärjestelmää. Haitissa myrsky aiheutti viranomaisten mukaan ainakin 87 ihmisen kuoleman. Lisäksi noin 80 prosenttia sadosta tuhoutui maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Haitissa. Kuubassa myrsky surmasi kolme ihmistä.

Suomalaiset evakuoitu

Floridan turistialueilta on myrskyn tieltä evakuoitu useita satoja pohjoismaisia matkailijoita. Ainakin 1200 tanskalaista ja useita satoja ruotsalaista on siirretty Georgesin uhkaamilta alueilta. Myös Fritidsresor-toimiston suomalaisen tytäryhtiön asiakkaat on siirretty turvaan.

Tuotantopäällikkö Mari Myllymäen mukaan heidän toimistonsa matkassa on kahdeksan suomalaista matkailijaa ja heidän oppaansa.
-Kaikki suomalaiset evakuoitiin torstai-iltana Fort Lauderdalesta. Heidät on majoitettu väliaikaisesti kymmenisen kilometriä pohjoiseen pois rannikolta, Mari Myllymäki kertoi tänään. Näillä näkymin suomalaisten evakko kestää kaksi yötä, mutta tarpeen vaatiessa sitä voidaan pidentääkin.

Tiedot Georgesin aiheuttamista tuhoista ovat saaneet myös suomalaismatkailijat varuilleen.
-Meidän seuraava lähtömme Floridaan on keskiviikkona. Peruutuksia ei tähän mennessä ole tullut, mutta kylläkin paljon kyselyjä, Myllymäki sanoi.
Useimmat suomalaiset matkatoimistot aloittavat Floridan-matkansa vasta myöhemmin syksyllä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.