Mainos

General Motors supistaa reilusti

General Motors

Yhdysvaltain vaikeuksissa olevat autonvalmistajat ovat edenneet toimintojensa trimmauksessa.

General Motors ilmoitti ennakko-odotusten mukaisesti syvistä leikkauksista toiminnassaan. Se vahvisti lopettavansa Pontiac-automerkkinsä valmistuksen ensi vuoden loppuun mennessä.

Samalla julkistettiin, että työvoimaa vähennetään 23 000:lla puolentoista vuoden aikana. Jälleenmyyjäverkostoa supistetaan rajusti, nykyisestä yli kuudestatuhannesta reiluun kolmeentuhanteen. Samalla GM lopettaa kolmetoista tuotantolaitostaan.

Yhtiöhän ilmoitti jo aikaisemmin, että lähes kaikki tehtaat ovat noin kahden kuukauden mittaisella pakkolomalla kesäkaudella.

GM yrittää tasapainottaa heikkoa tilannettaan myös tarjoamalla 27 miljardin arvosta velkakirjojaan vaihdettavaksi osakkeiksi.

Chryslerillä vielä toivoa

Pontiac liittyy siis Hummerin, Saabin ja Saturnin joukkoon, vaikka se oli pari vuotta sitten GM:n kolmanneksi myydyin automerkki.

Suunnitelmilla yritetään saada hallitus vakuuttuneeksi autonvalmistajan elinkelpoisuudesta ja valtion rahoituksen jatkumisesta. Lopullisten suunnitelmien on määrä olla valmiina reilun kuukauden kuluttua.

Toisen pulassa olevan autonvalmistajan, Chryslerin, määräaika loppuu torstaina. Se on edistynyt neuvotteluissaan autoalan ammattiliitto UAW:n kanssa. Ammattiliiton mukaan se on päässyt alustavaan sopuun myönnytyksistä valtionvarainministeriön, Chryslerin ja Fiatin kanssa.

Fiat oli haluton jatkamaan fuusioneuvotteluja, jos sopua ammattiliiton kanssa ei saada aikaan.

Hallitus antoi Chryslerille alun perin kaksi mahdollisuutta: liiton Fiatin kanssa tai valtion rahoituksen lopettamisen huhtikuun lopussa. Chryslerin on vielä saatava anteeksi velkojaan pankeilta yli seitsemän miljardin dollarin edestä.

Nyt pidetään mahdollisena sitä vaihtoehtoa, että yhtiö hakeutuu kaikesta huolimatta konkurssisuojaan. Sen jälkeen Fiat ostaisi vain haluamansa osat Chrysleristä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.