Geeni toistuvien keskenmenojen takana?

Geeni voi selittää jatkuvia keskenmenoja. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan osa suomalaisista saattaa kantaa samaa, toistuville keskenmenoille altistavaa geenimuutosta.

Toistuvista keskenmenoista on kyse silloin, jos kolme peräkkäistä raskautta päättyy keskenmenoon. Näin tapahtuu 1-2 prosentille pariskunnista, jotka toivovat raskautta. Vain noin joka toisessa tapauksessa toistuvien keskenmenojen syy voidaan selvittää.

Tänään Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen tekijä Milja Kaare tutki 48 naista, joilla on ollut selittämättömiä toistuvia keskenmenoja, sekä heidän puolisoitaan.

Kaare huomasi, että kolmella pariskunnista oli geenin muunnos, joka voi altistaa keskenmenoille. Sukututkimuksessa selvisi, että potilaat, heidän vanhempansa tai isovanhempansa olivat kotoisin Savosta, mikä viittaa siihen, että heillä voi olla yhteinen, vielä tuntematon perimään liittyvä riski.

Lisäksi yksi geenimuunnos oli yleisempi keskenmenon kokeneilla naisilla kuin muilla. Variaation kantajilla oli tutkimuksen perusteella yli kaksinkertainen riski saada keskenmeno.

Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio: noin 10-15 prosenttia kaikista raskauksista päättyy keskenmenoon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat