Gazassa riemuitaan tulitauosta

Israelin ja palestiinalaisten seitsemän viikkoa jatkuneet yhteenotot näyttävät tulleen ainakin toistaiseksi päätökseensä.

Osapuolet pääsivät sopuun tulitauosta, jolle ei asetettu takarajaa.

 
Sopuun päästiin Kairossa Egyptin johdolla käydyissä neuvotteluissa.  

Tulitaukosopimuksen mukaan Israel sallii humanitaarisen avun ja jälleenrakennukseen tarvittavien materiaalien tuonnin Gazan alueelle, Egyptin ulkoministeriö kertoo.

 
Samalla myös gazalaisille kalastajille sallittua toiminta-aluetta laajennetaan Välimerellä.  
Israelin ja palestiinalaisten on määrä jatkaa neuvotteluja muista asioista - kuten Gazan sataman rakentaminen ja vangittujen Hamas-järjestön jäsenten vapauttamisesta - kuukauden kuluessa tulitauon alkamisesta.  

Tulitauko alkoi levottomissa merkeissä, sillä Etelä-Israelissa kuultiin hälytyssireenien ääniä tulitauon alkamisen jälkeenkin.  

Juuri ennen tulitauon alkamista yksi israelilainen kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti Gazasta tehdyssä kranaatinheitiniskussa. Poliisin mukaan kranaatinheittimen ammus osui Eshkolin alueella sijaitsevaan kibbutsiin Etelä-Israelissa.

Lähes 500 lapsiuhria 


Israelin hyökkäysten runteleman Gazan puolella tieto tulitauosta on otettu riemuiten vastaan.  

Kaduille kerääntyi tuhansia ihmisiä juhlimaan tulitauon alkamista. Aseistetut miehet juhlistivat tulitaukoa ampumalla ilmaan, ja moskeijoiden kovaäänisistä tulvi uskonnollista julistusta.  

-Jumalalle kiitos, että sota on loppu. En voi uskoa, että minä ja lapseni olemme yhä hengissä, 32-vuotias Maha Khaled sanoi uutistoimisto AFP:lle.  

Hamas-järjestön mukaan tulitauko on voitto palestiinalaisten vastarintataistelulle.  
Seitsemän viikkoa jatkuneissa yhteenotoissa on kuollut 2143 palestiinalaista, joista 490 on lapsia.  

Israelilaisia on kuollut 69, joista viisi on siviilejä ja loput sotilaita.  

Ihmisuhrien lisäksi Israelin hyökkäykset ovat tuhonneet tuhansia asuntoja Gazassa. Palestiinalaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut hyökkäysten vuoksi lähtemään kodeistaan.  

Israel on pitänyt Hamas-järjestöä syypäänä suuriin siviiliuhrien määrään. Israelilaisten mukaan Hamas käyttää esimerkiksi kouluja ja moskeijoita asevarastoinaan ja rakettien laukaisupaikkoina.  

Lue myös:

    Uusimmat