Mainos

Galileo ottaa viimeiset Jupiter-kuvat

Jupiteria kiertänyt avaruusluotain Galileo ottaa vihonviimeiset kuvansa tänään. Tuolloin luotain ohittaa erittäin läheltä, vain noin sadan kilometrin päästä, Jupiterin kuun Ion.

Luotain on ollut avaruudessa vuodesta 1989. Se saavutti Jupiterin kuusi vuotta myöhemmin. Galileon on tarkoitus jatkaa tieteellisten havaintojen tekoa vuoteen 2003 saakka, mutta kuvien ottaminen loppuu tähän viikkoon. Viimeiset kuvat välittyvät maahan seuraavien kuukausien aikana.

Galileo on napannut tutkijoiden iloksi lukuisia harvinaisia kuvia. Kuuluisimmat otokset ovat luultavasti ne, joissa näkyi selvästi komeetan törmääminen Jupiterin pintaan. Luotan on tallentanut lisäksi kuvia Jupiterin yhdessä kiertolaisessa tapahtuneesta tulivuorenpurkauksesta.

Galileo on kiertänyt Jupiterin jo 32 kertaa tutkien samalla planeetan kuita Ganymedesia, Kallistoa, Europaa ja Ioa. Luotaimen havaintojen mukaan Europan ja Kalliston pinnan on merkkejä laajoista "meristä", joten kuissa saattaa teoriassa olla elämää.

Ei täydellinen menestys

Alunperin Galileolta odotettiin kuitenkin enemmän: luotaimen oli määrä pystyä välittämään maahan materiaalia sellaisilla nopeuksilla, että kuvista olisi saatu kasaan elokuvia Jupiterista ja sen seuralaisista. Kallis, 1,4 miljardin dollarin avaruusluotain kärsi kuitenkin teknisistä ongelmista, mm. sen antenni vaurioitui vuonna 1991. Tutkijat saivatkin tyytyä tavallisiin kuviin, joita tosin on välittynyt runsaasti. Kaikkiaan niitä kertynyt 14 000 kappaletta.

Toisaalta Galileo on ollut menestys, sillä se on toiminut huomattavasti kauemmin kuin alunperin odotettiin. Luotain painaa noin 2 200 kiloa ja sen on määrä iskeytyä toimintansa päätteeksi ensi vuonna Jupiteriin. Luotain ei murskaannu planeetan pintaan, vaan se rusentuu planeetan ilmakehän suunnattomassa paineessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.