Gaidar: Pääoma palaamassa Venäjälle

Pääomapaon taltuttaminen on ollut Venäjän talouskehityksen kohtalonkysymyksiä. Tänä vuonna suunta on muuttunut selvästi kotiin päin ensimmäistä kertaa sitten Neuvostoliiton hajoamisen, arvioi Venäjän entinen pääministeri Jegor Gaidar.

Valuuttavaranto on kasvanut radikaalisti ja valtiontulot kaksinkertaistuneet verouudistuksessa. Se kertoo, että harmaan talouden vaalenemisesta. Neuvostoliitolta peritty kohtuuttoman raskas hallintokoneisto on Gaidarin mukaan vielä kova taakka erityisesti pienen ja keskisuuren teollisuuden niskassa.

Sijoituksia Kyprokselta

Isoilla yrityksillä on enemmän resursseja selvitä venäläisen byrokratian ja pykäläviidakon vastuksista. Viime vuosikymmenellä Venäjältä katosi maan kipeästi kaipamaa valuuttaa ulkomaille noin parisataa miljardia dollaria. Venäläistä rahaa kiersi bulvaaniyrityksissä muun muassa Kyproksessa.

-Kun Kyproksen kaltainen maa on eniten investoinut Venäjälle viime aikoina, voidaan olettaa, että venäläinen raha on palaamassa sieltä takaisin. Tarkkoja tilastojahan tästä ei tietenkään ole, Gaidar sanoi. Hän puhui Lappeenrannan teknillisellä korkeakoululla järjestetyssä talousseminaarissa perjantaina.

Viime vuoden verouudistuksessa tuloveroprosentti putosi 35:stä 13:een, mikä on selvästi kannustanut vastuullisempaan käytäntöön: verotuotto kaksinkertaistui ja harmaan talouden osuus on selvästi supistumassa. Raskaaseen hallintoon häviää kuitenkin edelleen huomattava määrä rahaa, joten byrokratian puhdistaminen on Gaidarin mukaan tämän hetken suurimpia haasteita.

Tullikäytäntöjä yksinkertaistettava


Liiketoimintaympäristön kehittäminen edellyttää korruption kitkemistä ja ennakoituvuuden lisäämistä - viranomaisilla on liikaa valtaa tulkita lakia.

-Esimerkiksi tullin hallinto on ongelma myös venäläisen liike-elämän näkökulmasta. Tullilainsäädäntö näyttää toimivan enemmän tullihallinnon pönkittämiseen kuin tuojan ja viejän tarpeisiin. Duumalle onkin tehty esitys koko tullikoodeksin yksinkertaistamiseksi, Gaidar kertoi.

Suomessa paljon keskusteltu investointisuojasopimuksen kariutuminen ei Gaidarin mielestä ei ole suuren luokan ongelma: Venäjä halusi aikaa kehittääkseen saman sabluunan kaikille maille. Ja toisaalta, erilliset suojasopimukset eivät tähän mennessäkään ole osoittautuneet investointeja kannustaviksi.

Suuremmaksi ongelmaksi Gaidar arvioi Venäjän heikon pankkijärjestelmän. Pankkien kautta investoinnit eivät talouteen ohjaudu.

Gaidar johtaa nykyisin moskovalaista siirtymätalouksien instituuttia sekä toimii kansanedustajana parlamentin alahuoneessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat