Mainos

G8-ryhmän laajentaminen taas esille

G8-ryhmän kokoonpanoa on viime aikoina arvosteltu, koska ryhmän jäsenien osuus maailman taloudesta on alle puolet.

Maailman suurten talousmahtien G8-ryhmän laajentuminen nousee jälleen esille Pietarin huippukokouksessa viikonloppuna. Asian aikoo nostaa esille ainakin Britannian pääministeri Tony Blair.

Guardian-lehden mukaan Blair tulee Pietarissa esittämään Kiinan, Intian, Brasilian, Etelä-Afrikan ja Meksikon ottamista täysjäseniksi. Näin syntyvä G13-ryhmä edistäisi brittien mielestä paremmin kansainvälistä yhteisymmärrystä kiistanalaisista kysymyksistä, kuten WTO-neuvotteluista, ilmastonmuutoksesta ja suhtautumisesta Iranin ydinohjelmaan.

G8-ryhmän kokoonpanoa on viime aikoina arvosteltu vinoutuneeksi. Ryhmän jäsenet eivät enää hallitse maailmantaloutta kuten ennen; niiden osuus maailman taloudesta jää alle puoleen.

Kiina on kiilannut maailman neljänneksi suurimmaksi talousmahdiksi ja ohittanut G8-maista Britannian, Ranskan, Italian ja Kanadan. Venäjä ei ole vielä noussut edes kymmenen kärkeen.

Blairin tukemat maat ovat Pietarissa mukana, vierailijoina maanantain istunnossa. Ryhmän laajentamisesta ei ole kuitenkaan helppo päättää, mm. siksi, että Kiinan ja Japanin väliset suhteet ovat ongelmalliset. Maanantain tapaamisen pääaiheeksi nousee todennäköisesti WTO-kierros.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.