G7: Sodat köyhien maiden velkahelpotusten tiellä

Okinawalla Japanissa on alkanut teollisuusmaiden ja Venäjän kolmipäiväinen huippukokous. Kokouksen tärkeimpänä aiheena on köyhien kehitysmaiden velkataakan keventämisen ohella uuteen teknologiakauteen siirtyminen. Kokous on herättänyt Okinavan saarella laajaa vastustusta esimerkiksi kansalaisjärjestöjen keskuudessa.

Japaniin kokoontunut seitsemän rikkaan maan G7-ryhmä on huolissaan siitä, että kehitysmaiden velkahelpotukset kuluisivat sotilasmenoihin. G7-ryhmä lupasi viime vuonna velkojen anteeksiantoa 41:lle velkaantuneimmalle kehitysmaalle. Nyt G7-maissa arvellaan, että tukitoimi saattaisi johtaa sotilasmenojen kasvuun ja selkkausten kiihtymiseen.

Kymmenkunta velkaohjelman piiriin kaavailtua maata käy sotaa. -Olemme huolissamme siitä, että joukko pahiten velkaantuneita köyhiä maita on osallisena aseellisissa selkkauksissa, mikä estää köyhyyden vähentämiseen tähtäävät toimet ja viivästyttää velkojen anteeksiantoa, G7-maiden yhteisessä kannanotossa sanottiin. G7-ryhmä ei ole kuitenkaan aikeissa luopua suunnitelmasta.

Venäjälle ei anteeksi

Sen sijaan Venäjän toiveet saada helpotusta neuvostoajalta periytyvään ulkomaanvelkaansa eivät ennakkotietojen mukaan näyttäneet saavan vastakaikua. -Venäjä ei ole kehitysmaa, vaan suurvalta, saksalainen kokouslähde siteerasi Saksan liittokansleria Gerhard Schröderiä.

G7-maiden johtajat tapasivat keskenään ennen Venäjän presidentin Vladimir Putinin saapumista Okinawan saarelle niiden ja Venäjän muodostaman G8-ryhmän huippukokoukseen. Putin ja Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tapasivat huippukokouksen lomassa kahden kesken. Clintonin mukaan tapaamisessa oli määrä käsitellä kiisteltyä Yhdysvaltain NMD-ohjustorjuntajärjestelmää, jonka rakentamista Venäjä vastustaa ankarasti.

Yhdysvallat on perustellut torjuntajärjestelmän tarvetta Pohjois-Korean kaltaisten "roistovaltioiden" aiheuttamalle ydinaseuhalla. Pohjois-Koreassa alkuviikosta vieraillut Putin kertoi aiemmin maan olevan valmis luopumaan ydinaseohjelmastaan, jos se saa vastineeksi apua avaruusohjelmalleen.

Clinton puolusti sotilasyhteistyötä


Clinton puolusti puheessaan Japanin ja Yhdysvaltojen välistä sotilaallista yhteistyötä. Clintonin mukaan yhteistyö on antanut Aasian alueelle turvaa ja varmuutta siitä, että alueella vallitseva rauhantila säilyy.

Presidentti Clinton viittasi kuitenkin Okinawan eiliseen mielenosoitukseen sanomalla, että hän on tietoinen siitä ettei Okinawan saari alunperin pyytänyt suurta sotilastukikohtaa alueelleen. -Teemme voitavamme, jotta saisimme saarelle jättämämme jäljen pienenemään, Clinton sanoi. Ainakin 25 000 okinawalaista kokoontui eilen ihmisketjuksi Yhdysvaltain saarella sijaitsevan sotilastukikohdan ympärille. Ketju oli vastalause amerikkalaisten joukkojen läsnäololle saarella.

Asialistalla kehitysmaiden ongelmat

Japanin pääministeri Yoshiro Mori kertoi pitävänsä kokouksen tärkeimpänä asiana rikkaiden ja köyhien maiden välisen teknologiakuilun yhteen kuromista. Samaan aikaan kun rikkaat teollisuusmaat ottavat käyttöönsä yhä lisää informaatioteknologiaa, köyhät kehitysmaat unelmoivat edelleen peruspalveluista kuten puhelinverkosta.

Kehitysmaat ovat vaatineet G8-maita nopeuttamaan ja laajentamaan velkataakan keventämissopimusta, joka tehtiin viime vuoden kokouksessa Saksassa. G8-kokouksen asialistalta löytyvät myös mm. aids, geeniruoka, tietokonerikollisuus ja laiton timanttikauppa.

Mittavat järjestelyt

Isäntämaa Japani on rahoittanut huippukokousta ja sitä edeltäneitä ministerikokouksia kaikkiaan noin 750 miljoonalla dollarilla. Suurimman osan summasta nielevät turvallisuusjärjestelyt. Okinawan omia 1500-päisiä poliisivoimia on vahvistettu viikonlopun ajaksi 20 000 poliisin lisäjoukolla. Saaren vesillä huippujohtajien turvallisuutta valvoo 140 alusta. G8-maiden kokoukseen osallistuvat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Kanada ja Venäjä.

Kokouksen vastustajat kokoontuneet Okinawalle


Kokous herättää voimakasta vastustusta monissa ryhmissä. Okinawan saarelle oli tänään kerääntynyt lukuisia kansalaisjärjestöjen edustajia osoittamaan mieltään. Mielnosoitukseen osallistuivat muun muassa eri puolilta Aasiaa paikalle matkustaneet ihmiset, jotka vastustavat kokousta ja Yhdysvaltain armeijan läsnäoloa saarella.
"Lopettakaa G8-kokous. Älkää salliko rikkaiden maiden egoismia", luki yhdessä satojen marssijoiden kylteistä. -He käyttävät hyväkseen ja alistavat kehitysmaiden asukkaita, filippiiniläisen opiskelijajärjestön edustaja Rakel Rivera kommentoi.

Greenpeacen aktivisteja pidätettiin

Greenpeace osoittaa mieltään aarniometsien puolesta Okinawalla Japanissa.

Neljä teollisuusmaiden metsäpolitiikkaa vastustavaa ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia pidätettiin tunkeutumisesta kokouspaikalle. He olivat yrittäneet päästä kumiveneellä meren kautta tuomaan viestinsä G8-maiden johtajille. Greenpeace vaati pidätettyjen vapauttamista. Järjestö ei voinut hyväksyä sitä, että viimeisten aarniometsien puolesta taistelevia ihmisiä pidätettiin.

Kehitysmaissa taas on herättänyt närää se, että G8-maiden viime vuoden kokouksessaan antama lupaus velkojen anteeksiantamisesta on osoittautunut vain puheeksi.

Kehitysmaiden johtajat tapasivat teollisuusmaiden johtajia G8-kokouksen alla Tokiossa. Velat ovat nyt uudestaan esillä. -On kyse siitä, miten rohkaisevat sanat saadaan muutettua teoiksi, Nigerian presidentti Olusegun Obansajo sanoi toimittajille. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat