Fuusioenergian tuotantoennätys takaisin Eurooppaan

Euratomin fuusiotutkimuslaitoksessa JETissä saavutettiin hiljattain kolme maailmanennätystä fuusioenergian tuotannossa. JET eli Joint European Torus pääsi suurimpaan fuusiotehoon, suurimpaan fuusioenergiaan ja parhaaseen fuusioenergian ja käytetyn plasman kuumennusenergian suhteeseen kautta aikain, kertoi tutkimusohjelman johtaja Seppo Karttunen Teknologian kehittämiskeskuksesta.

Puoliksi deuteriumia ja puoliksi tritiumia sisältävällä polttoaineseoksella yllettiin neljän sekunnin aikana 12 megawatin fuusiotehoon. Fuusioenergia nousi 11 megajouleen ja kuumennushyötysuhde 50 prosenttiin. Edellinen ennätys oli Princetonin yliopiston koereaktorilla, jolla saavutetut arvot olivat 10,7 megawattia, 6,4 megajoulea ja 28 prosenttia.

Käynnissä oleva koesarja on Karttusen mukaan vahvistanut Euroopan asemaa fuusioteknologian kehittämisessä. Plasman syttymiseen eli itseään ylläpitävään fuusioreaktioon ei päästä vielä nykyisillä fuusiolaiteilla. Se jää seuraavan laitesukupolven tehtäväksi. Uuden sukupolven ITER eli International Thermonuclear Experimental Reactor on maailmanlaajuinen yhteishanke, johon Euroopan Unionin lisäksi osallistuvat Japani. Yhdysvallat ja Venäjä.

Karttusen mukaan ITERin suunnitteluvaihe lähestyy jo loppuaan, mutta tilanne ei vielä ole kypsä rakentamispäätökselle. Rakentamispäätös tulee olemaan poliittisesti vaikea ja avainkysymys on kustannusten jako isäntämaan ja muiden osallistujien välillä. ITERin tämänhetkinen arvio rakennuskustannuksiksi on 6300 miljoonaa ecua, mikä vastaa noin 37 miljardia markkaa.

Fuusiotutkimuksella tähdätään kokonaan uuden ehtymättömän, turvallisen ja ympäristöystävällisen energialähteen kehittämiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat