Fortumin uusi toimitusjohtaja MTV Uutisten haastattelussa: Haluaa satsata uusiutuviin ja hakee yhtiölle johtavaa asemaa Euroopassa

Fortumin uusi toimitusjohtaja Markus Rauramo kiirehtii siirtymistä puhtaisiin energialähteisiin.

Valtio-omisteisen Fortumin talousjohtajana toiminut Rauramo uskoo murroksessa erityisesti tuuli- ja aurinkovoimaan, mutta myös bio-, jäte- ja vetyenergia ovat mukana suunnitelmissa.

– Euroopan energiamurros tarjoaa muodostetulle Fortum-Uniper -konsernille hyviä investointimahdollisuuksia. Hiilivoiman, ydinvoiman, ruskohiilivoiman sulkeminen tarkoittaa, että tarvitaan paljon uutta puhdasta energiaa sen korvaamiseen. Ja tämä puhdas energia tulee olemaan uusiutuvaa, erityisesti tuuli- ja aurinkovoimaa, Rauramo sanoo.

Heinäkuussa toimitusjohtajana aloittava Rauramo sanoo Fortumin tekevän tytäryhtiönsä Uniperin kanssa uuden strategian vuoden loppuun mennessä.

Rauramo siirtyy uuteen tehtävään talon sisältä, sillä hän on nykyisin Fortumin talousjohtaja.

Fortum haluaa, että uusi toimitusjohtaja auttaa yhtiötä johtavaan asemaan Euroopan energiamurroksessa.

Hiilivoimalaa arvosteltu

Fortum sai erityisesti ympäristöjärjestöt niskaansa, kun sen tytäryhtiö Uniper avasi Saksassa uuden hiilivoimalan toukokuun lopussa.

Tuleva toimitusjohtaja kommentoi kohua muistuttamalla sitoutumisesta päästövähennyksiin.

– Sekä Fortum että Uniper ovat ilmoittaneet hyvin kunnianhimoisista hiilensulkuaikatauluista, jotka ovat nopeampia, mitä kansalliset hallitukset ovat edellyttäneet. Uniper on ilmoittanut hiilen sulkemisaikataulusta jo 2022 ja 2025 Saksassa - kaikkien muiden paitsi Dattelnin osalta. Hollannissa hiilivoimaa suljetaan vuonna 2030 ja Iso-Britanniassa vuonna 2025, Rauramo selvittää.

Tarkempia suunnitelmia voidaan kuulla vuoden lopussa.

– Lähdemme yhdessä Uniperin kanssa tekemään uutta strategiaa ja se julkistetaan viimeistään vuoden loppuun mennessä. Koko ajan investoidaan aurinkoon, tuuleen, uusiutuviin ja tehdään kestäviä ratkaisuja ja myös kiertotalouden ratkaisuja, Rauramo kertoo.

Suomen valtio omistaa hieman yli 50 prosenttia Fortumin osakkeista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja